Kibernetička sigurnost – iznimno važno!

Naše novosti

U doba sve brže digitalizacije i činjenice da smo online 24 sata dnevno sve češće se postavlja pitanje koliko su naši podaci zaštićeni. Ne samo od krađe ili ucjene (ransomware) nego i od uništenja.

Dovoljno je pogledati nedavni primjer cyber napada na tvrtku koja u SAD vrši transkontinentalnu opskrbu gorivom koja je morala platiti ozbiljan iznos u bitcoinima da bi dobila ponovni pristup vlastitim podacima. A bilo je brojnih slučajeva uspješnih ransomware napada i u Hrvatskoj, mada se o njima više pričalo u kuloarima nego što su tvrtke priznale da su platile ucjenu.

Također je važno imati na umu da napadima nisu podložni samo veliki poslovni subjekti, svi smo podložni napadima. Možda je puno veći problem malware napad u odnosu na ransomware. U slučaju ransomware napada znate da imate problem. Malware s druge strane ne javi da Vam postupno i skriveno krade podatke. A ti podaci se potom vrlo uspješno prodaju trećim stranama za različite svrhe. Od krađe identiteta, za potrebe ransomware napada, do prodaje radi reklamiranja i analitike.

Zaštita poslovnih podataka dobiva potpuno novi smisao i svaka institucija bi ovoj temi trebala davati daleko veću pozornost nego se to trenutno događa.

Ako se pogleda samo područje Republike Hrvatske, svaka iole relevantnija institucija je dala preporuke da se ovoj temu institucije ozbiljno posvete i poduzmu minimalne korake u zaštiti podataka, a što se može vidjeti i iz sljedećih primjera:

A i na razini EU se prati tijek razvoja cyber sigurnosti, pa je u tom smislu donijeta i tzv. NIS regulativa sukladno kojoj je Republika Hrvatska donijela Zakon o Kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, a Vlada RH Uredbu kojom propisuje korake koje ključni pružatelji usluga moraju u praksi provesti kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje svih dijelova države, infrastrukture i općenito svih ključnih dijelova svakodnevnog života.

Kako se zaštititi? Koje su nam zakonske obaveze, a koje korake trebamo samoinicijativno poduzeti bez obzira na zakonski minimum?

Tvrtka SP sistemi u suradnji s partnerima može napraviti snimku stanja i dati preporuke za adekvatnu zaštitu poslovnih podataka.

 

Obratite nam se na sljedeće kontakte:

e- mail: [email protected]

Tel.centrala: +385 1 644 4444 

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close