Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga

Naše novosti

Republika Hrvatska donijela je navedeni Zakon koji je stupio na snagu u srpnju 2018. godine.

Ponosni smo što  Vam u suradnji sa partnerskom kućom možemo omogućiti uslugu operativne pomoći u prilagodbi s navedenim Zakonom u formi stavljanja na raspolaganje certificiranog internog auditora za kibernetičku sigurnost operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.

 

Cilj ovog zakona je osigurati visoku razinu kibernetičke sigurnosti u pružanju usluga koje su od posebne važnosti za odvijanje ključnih društvenih i gospodarskih aktivnosti. Zakonom se uređuju postupci i mjere za postizanje tog cilja, nadležnosti i ovlasti nadležnih sektorskih tijela, jedinstvene nacionalne kontaktne točke, tijela nadležnih za prevenciju i zaštitu od incidenata i tehničkih tijela za ocjenu sukladnosti te nadzor provedbe i prekršajne odredbe.

Sektori obuhvaćeni Zakonom su energetika (električna energija, nafta, plin), prijevoz (zračni, željeznički, vodni, cestovni), bankarstvo, infrastrukture financijskog tržišta, zdravstveni sektor, opskrba vodom za piće i njezina distribucija, digitalna infrastruktura, digitalne usluge te poslovne usluge za državna tijela. Važno je napomenuti da Zakonom nisu zahvaćena samo državna tijela nego i realni sektor.

U slučaju da je Vaša institucija proglašena ključnim pružateljem usluge i/ili digitalnih usluga ili Vas općenito ova tema zanima, slobodno nam se obratite na navedene kontakte:

Tel.centrala: +385 1 644 4444

e-mail: [email protected]

Više o Zakonu možete vidjeti na sljedećoj poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_07_64_1305.html

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close