Testiranje SonicWALLa

Naše novosti

Poučeni višegodišnjim iskustvom rada u IT području, shvaćamo od kolike je važnosti osigurati zaštićenu mrežu u bilo kojem načinu poslovanja. Nažalost, svjedočili smo brojnim zlonamjernim napadima na manje ili veće korisnike, pri čemu je određenim poduzećima nanesena značajna materijalna šteta uzrokovana kriptiranjem, brisanjem ili krađom velike količine podataka koji su od esencijalne važnosti za normalno funkcioniranje tvrtke. Otežavajuća okolnost je podatak da je dovoljno samo jedno zaraženo računalo u mreži da bi se sigurnost i zaštita kompletne mreže dovela u pitanje, s obzirom da se virusi vrlo lako i brzo šire ostalim uređajima u mreži.

Jedno od rješenja za navedeni problem nalazi se u firewall-u. Firewall predstavlja najmoćniju mrežnu zaštitu kojom je moguće realizirati siguran promet unutar određene mrežne infrastrukture. U nastavku teskta možete saznati najbitnije prednosti korištenja SonicWALL-a – vrlo moćnog i pouzdanog „čuvara“ Vaše IT sigurnosti.

Model SonicWALL-a o kojem pišemo u ovom članku je SonicWALL TZ 215, koji je namijenjen malim i srednjim poduzećima. Navedeni uređaj smo postavili kod nekoliko poslovnih klijenata, te iz dosadašnje prakse možemo ustvrditi kako se radi o izuzetno kvalitetnom, pouzdanom i iznenađujuće jednostavno upravljivom uređaju, pogotovo uzmemo li u obzir važnost njegove uloge u mrežnom okruženju.

.

Osim napredne verzije firewall-a, SonicWALL može obavljati i funkcije običnog router-a, s obzirom da je lako moguće konfigurirati njegove interface-ove, uključiti DHCP server, zadati raspon IP adresa DHCP pool-a, podesiti NAT i slično. Navedeni model SonicWALL-a ima 7 port-ova (od X0 do X6).

SonicWALL radi na principu filtriranja, pa je moguće konkretno specificirati vrstu podataka koja smije biti razmijenjena između računala u mreži, kao i kojoj vrsti prometa korisnici mreže smiju ili ne smiju imati pristup. Ukoliko se traženi web sadržaj nalazi među zabranjenim prometom, SonicWALL će odraditi funkciju blokiranja pristupa i na taj način sprječiti potencijalnu štetu. Moguće je blokirati pristup web stranicama i po geografskom položaju, odnosno domeni države određenog web site-a.

Uz konfiguraciju firewall-a, moguće je uključiti i Gateway Anti-Virus, Anti-Spyware i Anti-Spam funkcije, čime se sigurnost i zaštita mrežne infrastrukture podiže na još višu razinu.

Ono po čemu se SonicWALL ističe u odnosu na konkurenciju su definitivno njegovi brojni „monitor software-i“, pomoću kojih je moguće pratiti promet na mreži, od najvažnijih podataka pa sve do najstinijih detalja, ovisno o potrebi korisnika. Možemo nabrojati samo neke od ponuđenih rješenja monitoringa: AppFlow Monitor, Real-Time Monitor, Multi-Core Monitor, Threat Reports, Packet Monitor, Log Monitor…

 

Ono što je zastrašujuće je činjenica da su navedeni zlonamjerni napadi sve češći i napredniji, čega mnogi korisnici ipak još nisu svjesni. Postavljanjem uređaja poput SonicWALL-a u mrežnu infrastrukturu uvelike se smanjuje mogućnost štete nastale uslijed napada, te se znatno povećava sigurnost, kako poduzeća, tako i njihovih podataka i poslovnih tajni.

Autor: Vedran Kovačević

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close