Ponovno je moguće blokirati iPhone običnom porukom

Apple-ov iOS nije baš poznat po tome da ga se lako ruši, blokira, ili da za njega postoji široko raširen malware. Međutim, s vremena na vrijeme otkriju se maleni propusti koji mogu dovesti u pitanje stabilnost sustava, a koji se aktiviraju prilično jednostavno. Do sada se iOS moglo zablokirati promjenom sistemskog datuma, otvaranjem pojedinih linkova, ili pak slanjem SMS-a u kojem se nalazi određena kombinacija znakova.

Ova potonja metoda blokiranja iPhone-a na daljinu još jednom se pokazala kao najlakša. Izvjesni tviteraš Abraham Masri prvi je primijetio da se iOS može dovesti u privremene probleme ako se na uređaj pošalje poruka koja sadrži najobičniji link na GitHub. Apple-ova nativna Messages aplikacija, kada “pročita” ovaj link, zamrzava se i gasi, a ponekad dovodi i do resetiranja uređaja.

Kasnija testiranja pokazala su da se na isti način ruši i Messages aplikacija na macOS-u. Za sada nije poznato što je točno uzrok ovakvom ponašanju Mac-ova i iPhone-a kada dobiju ovaj link, ali se sumnja da se radi o istom “effective power” propustu koji je uzrokovao i spomenuto ranije otkriveno slično otkazivanje poslušnosti uređaja.

Iako slanje ovog linka nekome na iPhone neće izazvati trajnu štetu, već tek privremeno blokiranje uređaja, savjetujemo da ne posežete za ovim vidom praktične šale.

Izvor: https://www.bug.hr/

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close