Windows Server 2003 lagano u mirovinu

Prema istraživanju tvrtke Spiceworks, oko 61% tvrtki još uvijek koristi Windows Server 2003, iako je Microsoft najavio kako za četiri mjeseca gasi svoju podršku za ovaj poslužiteljski operativni sustav.

Istraživanje se bavilo ekonomskim i tehničkim posljedicama kraja životnog vijeka pojedinog sofvera u IT odjelima tvrtki. Unatoč još uvijek raširenoj uporabi Windows Server 2003 sustava, postoje određene naznake da će taj sustav uskoro ipak krenuti prema zasluženoj mirovini.

Naime, tvrtke su prosječno uložile oko 60 tisuća $ za projekte migracije s Windows Server 2003 na novije sustave, a tek 7% tvrtki namjerava nastaviti koristiti Windows Server 2003 nakon gašenja službene podrške.

Oko 72% zaposlenika u IT odjelima tvrtki izrazilo je zabrinutost oko problema s kompatibilnošću, koji bi se mogli pojaviti nakon migracije na nove sustave. Od tvrtki koje će provesti postupak migracije, njih 74% prijeći će na virtualna okruženja, posebice na Windows Server 2012 R2.

Poticaj na migraciju na modernije sustave bit će i podatak da će nakon prestanka službene podrške Microsoft naplaćivati posebnu produženu podršku od 600 $ po poslužitelju.

Izvor: Bug.hr