WhatsApp, Facebook Messenger i Instagram bi mogli biti zabranjeni u Njemačkoj

Facebook je nepravomoćnom sudskom odlukom u Njemačkoj, vezanoj za korištenje patenata koji se pripisuju BlackBerryju, u velikim problemima i mogao bi u toj europskoj zemlji ostati bez WhatsApp, Messenger i Instagram aplikacija.

Točnije, one bi u postojećoj formi mogle biti zabranjene na njemačkom tlu, sve iz razloga što sadrže patent na koji prava polaže BlackBerry, nekad velikan na tržištu pametnih telefona.

Naime, Blackberry Messenger (BBM) nekad je bio konkurent za ostale alate koji se tiču razmjene poruka, a sigurnost koju je BBM nudio mnogi su implementirali, što može dovesti u pitanje dio vezan za patente.

“Nekoliko godina neuspješno smo pokušavali uspostaviti dijalog s Facebook-om i više nemamo volje. Vjerovali smo da će u nama prepoznati sjajnog partnera s obzirom da smo vodeća kompanija na području kibernetičke sigurnosti i ugrađenog (eng., embedded) softvera, ali to se nije dogodilo”, poručili su iz BlackBerryja u ožujku prošle godine, kako bi objasnili razlog podizanja tužbe.

Diljem svijeta nekad moćna kompanija podiže slične tužbe, a u Njemačkoj ju je i dobila, ali ne za pet patenata koji su prijavljeni, već za njih četiri. Riječ je o EP1734728 (metodi kojom se izmjenjuju sesije poruka), EP1633114 (sustav koji omogućava prihvaćanje poruka na uređaj i njihovo čitanje), EP1746790 (metoda dijeljenja povijesti razgovora) i EP2339799 (sustav za čuvanje podataka IM kontakata s kojima se igraju mobilne igre). Sud je odbio priznati BlackBerryju pravo na patent EP1540495 (sustav za grupne poruke).

Dok su u BlackBerryju iznenađeni što im sud nije presudio u korist po pitanju svih spornih patenata, u Facebooku nimalo ne brinu. Svjesni su da mogu i dalje koristiti aplikacije, samo ne u ovom, već izmijenjenom obliku. Dakle, Nijemci će uskoro dobiti redizajnirane popularne aplikacije. Naravno, ukoliko presuda postane pravomoćna. Prije slijedi žalba…

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/