Vlasnici 3D pisača u humanitarnoj akciji ispisali medicinske opreme

Kompanija Formlabs nastala je na MIT-u 2011. godine, a bavi se izradom cjenovno dostupnih 3D pisača za male tvrtke i kućnu upotrebu. U jeku pandemije koronavirusa, kada nedostaje medicinske opreme svih vrsta, već smo vidjeli da entuzijasti s 3D pisačima pomažu izraditi razne dodatke i opremu. U Formlabsu su jednako tako, zajedno s nekoliko američkih bolnica, pokrenuli dobrotvornu akciju kojoj se svatko s 3D pisačem može pridružiti.

Njihov je cilj od certificirane kirurške smole ispisivati jeftine štapiće kojima se pacijentima, u ovom slučaju u svrhe testiranja zaraze koronavirusom, uzima bris. Ovo rješenje trenutačno je u procesu kliničkog ispitivanja. Jedna ispisna površina njihovog pisača Form 3B dovoljna je za izradu gotovo 300 ovakvih štapića, a u kompaniji i mreži volontera koju su okupili već je za izradu spremno 1.000 pisača.

Kako bi dodatno pomogli medicinskim ustanovama u cijelom svijetu, Formlabsova ekipa pokrenula je akciju volontiranja i okupljanja svih iz 3D print zajednice koji žele pomoći u suzbijanju pandemije. Svi koji imaju ovakav ili sličan pisač i žele volontirati, ili pak rade na projektima povezanima uz COVID-19 i trebaju pomoć stručnjaka za 3D ispis, bilo gdje u svijetu, mogu se pridružiti njihovoj akciji.

Organizatori akcije povezat će ponudbenu i potražnu stranu i organizirati mrežu volontera s ciljem rješavanja problema nestašice medicinske opreme koja se može izraditi 3D pisačima.

 

Izvor: https://www.bug.hr/