Velika ulaganja Googlea i Facebooka u podmorske kabele

Kada se pomisli na globalne internetske divove, bile one platforme ili društvene mreže poput Microsofta, Googlea, Facebooka, Amazona i drugih, uglavnom se misli na njihove usluge preko Interneta, eventualno na njihove cloud usluge. No, interneta, pa ni velikih internetskih tvrtki nema bez podmorskih kabela. Svi podaci na internetu putuju u obliku koda podmorskim optičkim kabelima od New Yorka do Sydneya, od Hong Konga do Londona… U podmorju oceana je skoro 750.000 milja kabela i čine vrlo bitan dio telekomunikacijske infrastrukture. Ti su kabeli tanke niti staklenih vlakana koji podatke prenose skoro brzinom svjetlosti. Jedan kabel može prenijeti desetine terabita (Tb) informacija u sekundi, te su time brži od satelitskog prijenosa podataka, i, što je još važnije, jeftiniji su.

Prema godišnjem izvješću SubTel Forum Analyticsa za 2019./2020 godinu (Annual Submarine Telecoms Industry Report), osmom po redu takvom izvješću, među najvećim investitorima u podmorske kablove su upravo internetski divovi Google, Microsoft, Amazon i Facebook. Te kompanije već posjeduju više od polovice kapaciteta podmorskih kabela, a onaj dio koji ne koriste jednostavno daju u zakup. No, očito na tome neće ostati.  Google je nedavno završio postavljanje podmorskog kabela koji povezuje SAD s Čileom, gdje im se nalazi najveći podatkovni centar u Južnoj Americi. Pri kraju je i postavljanje njihovog kabela od savezne američke države Virginije do Francuske. Google ima 13 data centara širom svijeta, a još osam je u izgradnji. Svi oni su potrebni za izvršavanje bilijuna pretraživanja preko Googleove tražilice Chrome ili pak za prijenos oko 400 sati video zapisa svake minute.

Google je, inače, u vlasništvu ili suvlasništvu najmanje 14 podmorskih kabela koji povezuju kontinente. Amazon, Facebook i Microsoft također su veliki ulagači, ne samo u podatkovne centre, nego i u podmorske optičke kabele u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Aziji, Europi i Africi, navodi analitička tvrtka TeleGeography.

Kako su podmorski kabeli jedna od strateških infrastruktura, znaju biti i predmet geopolitičkih sporova. Na primjer, prošle godine je Australija blokirala kineskog tehnološkog giganta Huaweija u namjeri postavljanja kabela koji bi povezivao Australiju sa Salomonovim otocima.

Potražnja za podmorskim kabelima i dalje će sve snažnije rasti, s obzirom na stalno i naglo povećanje podataka, zahtjevima za cloud, uvođenjem 5G tehnologije i WiFi 6 tehnologije.

 

Izvor: https://www.bug.hr/