Tržište 5G mrežne infrastrukture iduće godine će vrijediti 4,2 milijarde dolara

Do kraja iduće godine će tržište koje se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) vrijediti oko 4,2 milijarde američkih dolara, a sve zahvaljujući sve većim ulaganjima u infrastrukturu koja bi trebala omogućiti neometano korištenje najnovije tehnologije, iznimno uzbudljive i napredne.

Takve brojke u svom izvješću iznosi Gartner, a temelji ga na ulaganjima koja su sad već poznata i najavljena za iduću godinu. Primjerice, vrijednost infrastrukture na tržištu trenutno je 2,2 milijarde dolara, što znači da će se dogodine to gotovo pa udvostručiti. Ipak, daleko je to sve od prethodnih generacija.

Primjerice, kako Gartner pokazuje, prošle godine je 5G infrastruktura bila na 612,9 milijuna godina, 2G na 1,5 milijardi, 3G na 5,58 milijardi, LTE i 4G na čak 20,45 milijardi dolara i ostale mrežne tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija su bile na gotovo deset milijardi dolara vrijednosti.

U ovoj godini je 2G pao na 697 milijuna, a 5G je na spomenutih 2,2 milijarde, 3G je pao na 3,67 milijardi, LTE i 4G na 19,32 milijarde i ostali su ponovno na oko deset milijardi. Dogodine će 5G biti na spomenute 4,2 milijarde, LTE i 4G na 18,28 milijardi. A u 2021. će 5G biti na 6,8 milijardi i LTE te 4G na 16,35 milijardi. Ali, zato će ostale tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija biti na oko 11,5 milijardi dolara vrijednosti.

Samim time, jasno je da će proći neko vrijeme prije nego 5G potpuno okupira mrežnu infrastrukturu te postane tehnologija broj jedan po potrošnji. Sve to ovisi prvenstveno o poslovnom segmentu, jer što će brže taj sektor prelaziti na 5G, to će se ta tehnologija i brže rasti. Jer, potrošači pojedinačno ipak nisu dovoljno snažan faktor da bi mogli tržište u kraćem vremenu okrenuti u smjeru koji bi postavio 5G na sami vrh.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/