Trikovi kojima se hakeri koriste za upad u vaše e-mailove

Hakeri koriste e-mail kao način napada gotovo tri desetljeća, a u tome im pomažu naivni korisnici, koji sa svim tim godinama nisu evoluirali, pa i dalje posjećuju web stranice koje im se nude u više nego sumnjivim e-mail porukama. Ujedno, hakeri češće napadaju vikendom jer tad su učinkovitiji.

Konkretnije, firma Proofpint u svom je opsežnom istraživanju, koje je trajalo 18 mjeseci, prikupila dovoljno podataka da bi ono bilo relevantno. A otkrila je da čak 99 posto uspješnih napada kroz e-mail uspije samo iz razloga što korisnici kliknu na maliciozni URL ili preuzmu sumnjivu datoteku unutar e-mail poruke. Istovremeno, Barracuda je u svom opsežnom i višemjesečnom istraživanju otkrio da poslovne korisnike hakeri u 91 posto slučajeva napadaju vikendom.

Istina jest, a istraživanja to dokazuju, sami napadi su postali podosta sofisticiraniji nego u prošlosti, pa nije čudno što korisnici “nasjednu” na ono pred njima. Primjerice, e-mail poruke skoro pa savršeno oponašaju legitimne pošiljatelje, te će mnogi pomisliti kako je i sadržaj takav. Zatim kliknu na ono što se nudi i nema povratka.

Samim time, phishing je najjednostavniji i najjeftiniji način napada za hakere, tako da od njega neće samo tako odustati. Dovoljno je da nekoliko osoba “nasjedne” i isplatit će se tisuće i tisuće poslanih e-mail poruka. Također, do e-mail adresa dolazi se ili na Dark Webu ili kroz “probijanje” sigurnosnih postavki raznih većih web stranica.

Zato, kao rješenje je najbolje biti oprezniji. Nadalje, treba obavezno napraviti sigurnosnu provjeru kada se služite PayPal sustavom, te pazite na greške u pravopisu, gramatici, interpunkcijama ili razmacima u porukama koje dobivate.

Što se tiče poslovnog okruženja, bilo bi dobro kada bi se pohađali neki tečajevi ili edukativne radionice, a kompanije bi pod obavezno trebale slati svoje ljude na usavršavanja. Jer, koliko god smo usavršili razne sustave koji brinu o našoj sigurnosti, toliko postajemo sve ranjiviji. Napadi postaju sve sofisticiraniji, teško ih je “prokužiti”, pojavljuju se napredniji programi i virusi koji probijaju zaštite.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/