Svih TOP 500 super računala na svijetu radi na Linuxu

Posljednja ljestvica TOP500 najbržih i najmoćnijih super računala na svijetu pokazala je ono što smo već znali, a to je da Linux i dalje vlada na tom tržištu. No, dok je možda u prošlosti ostavljao prostor za neke druge operativne sustave, sad čini sto posto udjela, pa se slobodno može reći i da je Linux „najbrži operativni sustav“ na svijetu.

Otkako se prvi put pojavio na toj prestižnoj listi u lipnju 1998. njegova je popularnost samo rasla jer se pokazao kao izrazito efikasan operativni sustav u radu tako moćnih računala, koja zahtijevaju mnogo energije i moći da bi radila na željeni način. Posljednji koji su odolijevali naletima Linuxa bila su dva super računala iz Kine, a radila su uz IBM-ov AIX, ispala su iz društva TOP500 s početkom studenog.

A na njoj je najviše kineskih super računala, njih 202 i to je osjetno više nego 159 otprije šest mjeseci. Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države s njih 144, a prije šest mjeseci imale su ih 169. Time je po prvi put Kina nadmašila SAD po pitanju broja super računala na listi njih pet stotina.

Pad je očekivan jer Kina ulaže mnogo novca u umjetnu inteligenciju (AI), kognitivno računalstvo općenito te analizu klimatskih procesa. Za sve to potrebna je snaga najjačih računala na svijetu i zato se stotine i stotine milijuna američkih dolara slijevaju za ove potrebe.

Što se prva dva mjesta tiče, promjena nije bilo u odnosu na lipanj prošle godine. I dalje je najbrži kineski Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Na drugom je mjestu pak Tianhe-2 ili MilkyWay-2, koji dostiže brzinu od 33,8 petaflopsa. Dakle, više je nego vidljivo koliko Sunway TaihuLight bježi konkurenciji.

No, dok su kineski genijalci već stara priča, što ne znači i nešto manje vrijedna, Švicarci su u prvom planu ove godine. Njihovo računalo Piz Daint pokreće Cray XC50 sustav i dostiže brzinu od 19,5 petaflopa. Također, za to je zaslužno 361 760 jezgara. Primjerice, TaihuLight ih ima 10,65 milijuna, a Tianhe-2 3,12 milijuna.

Ipak, IBM najavljuje odgovor dogodine – super računalo koje može dosegnuti 200 petaflopsa. I vjerojatno će također biti na Linuxu…

 

Izvor: http://www.ictbusiness.info