SAD uvodi strogu kontrolu krivotvorene robe u e-trgovini

Sjedinjene Države odlučile su pojačati kontrolu krivotvorene robe, posebice one koju prodaju Amazon i drugi operateri internetskih maloprodajnih platformi iz inozemstva.

Ministarstvo za domovinsku sigurnost SAD-a (The Department of Homeland Security) objavilo je izvješće na 54 stranice, koje uključuje preporuke i radnje koje će američka vlada poduzeti kako bi onemogućila uvoz krivotvorene robe, odnosno proizvoda nastalih na osnovu nepoštivanja intelektualnog vlasništva i nepoštivanje patentnih prava. Takvi proizvodi u SAD najviše dolaze iz Kine.

Kao dio djelomičnog trgovinskog sporazuma koji su SAD i Kina postigli u siječnju ove godine, Kina se obvezala na suzbijanje kršenja autorskih prava i krivotvorenja na web stranicama e-trgovine kažnjavanjem lokalnih trgovaca koji prodaju krivotvorenu robu. Sjedinjene Države će više kontrolirati platforme za e-trgovinu, kao što su Amazon, eBay i Walmart.com, te će ih smatrati odgovornim za krivotvorene artikle ili proizvode koji krše autorska prava i intelektualno vlasništvo.

Institucijama u SAD-u za provođenje zakona omogućit će se i pregled skladišta i fizičkih prodajnih centara američkih internetskih tržišta zbog krivotvorene robe.

„Presudno je za integritet e-trgovine, i za zaštitu potrošača i vlasnika prava, da platforme za e-trgovinu koje posluju na tržištima trećih strana preuzimaju veću odgovornost, a time i veću odgovornost za svoje uloge u trgovini krivotvorenom i piratskom robom“, navodi se u izvještaju Ministarstva za domovinsku sigurnost SAD-a.

Izvještaj sadrži i analizu rasta e-trgovine u SAD-u posljednjih godina, te koliko je na njihov rast imao utjecaj prodaje krivotvorene robe.

“Iako se krivotvorena i piratska roba godinama prodaje na uglovima ulica, uličicama i iz prtljažnika automobila, ta se nedozvoljena roba sada prodaje potrošačima u njihovim kućama putem sve većih platformi za e-trgovinu i mrežnih tržišta trećih strana, koje na taj način krivotvorine donose na legalno tržište“, navodi se u izvještaju.

 

Izvor: https://www.bug.hr/