S novim računalima do znatnih ušteda jer stara troše više energije nego hladnjaci

Energija je treći po veličini trošak u većini tvrtki, odmah poslije izravnih troškova proizvodnje i troškova za plaće. „Troškovi energije veliki su ne samo zbog poslužitelja, već i zbog starijih stolnih računala. Stolno računalo staro pet godina godišnje troši oko 330 kuna energije, no taj se iznos može popeti i do 870 kuna, osobito ako korisnici, bilo iz lijenosti bilo zbog potrebe za instaliranjem ažuriranja programske opreme, imaju naviku ne isključivati računala tijekom noći ili ako isključuju samo monitore“, objašnjava Intelov direktor za korporacijske klijente Petr Ulvr.

Korištenje stolnih računala znatno skuplje od korištenja jednako starih električnih kućanskih aparata

Korištenje računala starog pet godina trebalo bi ograničiti samo na ono najnužnije. To je moguće učiniti u kućanstvima, no teško je zamisliti takvo što u poslovnom okruženju. Stolno računalo proizvedeno 2008. uređaj je s najvećim računom za električnu energiju – njegovo je korištenje skuplje od korištenja hladnjaka, zamrzivača i plazmatskih zaslona. No u mnogim se tvrtkama i poduzećima koriste i mnogo stariji modeli računala, koji troše još više energije. Dio krivnje za toliku potrošnju snose stare grafičke kartice jer imaju velike potrebe za energijom i troše je neučinkovito čak i na najobičnije zadatke koje ne obavlja procesorska grafika.

Stolno računalo ostavljeno uključeno tijekom noći potrošit će oko 2,50 kune dnevno, čak i u stanju pripravnosti. “Kada na starijem računalu isključimo monitor, sâmo računalo i dalje troši jednaku količinu energije. Na potrošnju energije najviše utječu procesor i njegovi parametri te vanjska grafička kartica. Svakih sat vremena rada starijeg računala stoji i do 0,11 kuna, a uz opterećenje kao što je reprodukcija videozapisa s interneta potrošnja se može popeti i do 0,22 kuna”, objašnjava Viktor Péder sa specijaliziranog web-mjesta Notebook.cz.

Zahvaljujući tzv. zelenim trendovima u IT-u, tvrtke su počele koristiti tehnologije za uštedu energije kako bi uštedjele energiju i iskoristile veću učinkovitost daljinskog upravljanja. Te tehnologije omogućuju implementaciju brojnih servisnih intervencija čak i kada su računala isključena. “Alati za daljinsko upravljanje omogućuju ažuriranje programske opreme na poslovnim računalima čak i kada su isključena, primjerice tijekom noći. Krajnji korisnici ne moraju gubiti vrijeme na nadogradnju, a tvrtka ne trati novac na energiju koju troši strojna oprema. Tvrtke moraju platiti samo energiju potrebnu za ažuriranje programske opreme”, objašnjava Petr Ulvr iz Intela. Tvrtke koje koriste te tehnologije i računala “stavljaju na spavanje” tijekom noći mogu na energiji uštedjeti i do trideset posto.

Uređaji “2 u 1″ najučinkovitiji jer troše manje od štednih žarulja

Tvrtke s dvadeset pet starijih računala koja se ne isključuju tijekom noći ili vikenda zato što se zaposlenicima ne da isključivati računala ili radi instaliranja ažuriranja godišnje za troškove povezane s energijom plaćaju i do 22.000 kuna. “Ako tvrtka starija računala zamijeni najnovijim uređajima ‘2 u 1′ s procesorima s pasivnim hlađenjem, potrošnja energije smanjit će se četrdeset puta. Godinu dana korištenja konvertibilnog uređaja za poslovne potrebe stajat će između 11 i  22 kuna”, izjavio je Petr Ulvr iz Intela. Uređaj Ultrabook trošit će 44 kuna godišnje, dok je većina uobičajenih prijenosnih računala neznatno manje energetski učinkovita, no potrošnja energije ipak neće stajati više od 87 kuna godišnje. U usporedbi s velikom potrošnjom starijih računala, višefunkcijski uređaji mnogo su učinkovitiji te račune za električnu energiju u tvrtkama mogu smanjiti na polovicu.

Analiza se temelji na mjerenju potrošnje energije koje je za Intel proveo Notebook.cz i prosječnoj cijeni električne energije sa svim porezima i davanjima u Hrvatskoj u drugoj polovici 2013. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

Izvor:  ICTBusiness.info