Rusija ima vlastitu mrežu, test uspješno prošao – stvoren Runet

Ruski predsjednik Vladimir Putin već neko vrijeme najavljuje kako će osigurati da njegova zemlja ima vlastitu mrežu, nazvanu Runet, koja uvijek i u bilo kojem trenutku može biti odvojena od ostatka interneta, i pritom uspješno funkcionirati. Kako tvrde ruski dužnosnici, nakon što je donesen zakon koji predsjedniku, u ovom slučaju Putinu, omogućuje da isključi Rusiju s ostatka interneta, takav je pokus već proveden i, kako se tvrdi u ruskim  izvještajima, prosječni korisnici nisu ništa primijetili.

Jedan od razloga za to je i što najveća tražilica u Rusiji nije Google nego domaći Yandex, ali i drugi servisi su prilagođeni takvom velikom i specifičnom tržištu. Sličan trend je i u Kini, ali i Indiji, koje se također bez većih problema mogu isključiti s globalne mreže i funkcionirati bez interneta kakvim ga svi poznajemo. U Iranu se strogo kontrolira sav internetski promet, a u Kini je dio poznatih web odredišta jednostavno nedostupan. Uz to, za kontrolu pristupa koriste sustav koji neki nazivaju „veliki kineski vatrozid“ (Great China Firewall).

Postoje planovi i da se na nivou Europske unije napravi nešto takvo, ali to će biti mnogo veći problem za sve države članice. Mnoge države danas internetsku i mrežnu infrastrukturu, tražilice i web-ove sa sadržajem, sve više smatraju ključnom i strateški važnom nacionalnom infrastrukturom.

Analitičari smatraju da je danas veliki problem ne samo mogućnost da u pojedinim državama isključe s interneta kako bi zaštitili svoju mrežu, već da stanovnike namjerno isključe i onemoguće im pristup informacijama i zapravo ih zatvore u svojevrsni informacijski oblak, odnosno izolaciju.

Ono što je Rusija pod Putinom odlučila napraviti je u potpunosti i strogo kontrolirati sve glavne backbone veze na Internet. To će uspjeti jedino kontrolom davatelja internetskih usluga, za što im je bio potreban poseban zakon koji je sada i na snazi. Osim Yandexa, država potiče i vlastiti servis kao alternativa Gmailu, a uskoro se kreće i u stvaranje vlastite Wikipedije.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/