Razbijena mreža pružatelja ilegalnog streaminga širom Europe

Opsežna akcija policija Italije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Grčke i Bugarske, u suradnji s organizacijama Europol i Eurojust, obavljena je ovoga tjedna. U njoj je razbijena kriminalna organizacija koja je u navedenim zemljama provodila ilegalne aktivnosti prodaje neovlaštenih pretplata za televizijske piratske streaming usluge. Istragu su započeli talijanska policija i državni tužitelji.

Šteta koju je ova skupina načinila legalnim distributerima video sadržaja na zahtjev procjenjuje se na oko 6,5 milijuna eura. U simultanoj policijskoj akciji ugašeno je preko 200 poslužitelja, zaplijenjeno je preko 150 PayPal računa na koje su primane uplate, a usluge ilegalnog IPTV-a koje su na ovaj način pružane ugašene su.

Eurojust je na tiskovnoj konferenciji naznačio da je ilegalna skupina poznata pod nazivom OCG počela s radom još 2015. godine, a u svojem su “asortimanu” imali ilegalne stanice za reprodukciju i streaming sadržaja iz tuđih izvora, pri čemu su skidali enkripcijsku zaštitu i svojim “pretplatnicima” omogućavali gledanje sadržaja po značajno nižim cijenama, ne poštujući autorska prava.

Na ovaj su način oštetili vlasnike TV kuća, streaming servise i distributere filmskih sadržaja diljem Europe. Optuženi su za prijevaru velikih razmjera, pranje novca i kibernetički kriminal.

 

Izvor: https://www.bug.hr/