Prvi klimatski pozitivan podatkovni centar gradi se u Švedskoj

U gradu Falunu, u Švedskoj, gradi se prvi klimatski pozitivan podatkovni centar. EcoDataCenter bit će jedan od 13 najsigurnijih na svijetu, jer svojim vrhunskim performansama udovoljava najvišim sigurnosnim standardima. EcoDataCenter gradi elektrodistribucijska tvrtka Falu Energi & Vatten, u suradnji s tvrtkom EcoDC AB, koja će upravljati tom instalacijom. Kompanija Schneider Electric dobavljač je tehnologija i energetski učinkovitih rješenja u tom projektu.

ICT (informacijske i komunikacijske) tehnologije novo su područje primjene metoda energetske učinkovitosti. ICT sektor troši oko 10 posto ukupne energije u svijetu. To se odražava u sve više rastućim troškovima održavanja podatkovnih centara – stožerne tehnologije današnjeg Interneta i računalstva u oblaku. Samo jedan podatkovni centar može trošiti više energije od grada srednje veličine. Velik dio te energije nikad se ne iskoristi već se pretvori u toplinu i ode u atmosferu, pridonoseći time zagrijavanju globalnog i lokalnog okoliša. U svijetu je do sada sagrađeno više od tri milijuna podatkovnih centara. Sudeći prema podacima iz nekoliko istraživanja, emisija ugljičnog dioksida iz svih tih podatkovnih centara za samo pet godina premašit će ukupnu emisiju ugljičnog dioksida svjetske zrakoplovne industrije.

Prvi klimatski pozitivan podatkovni centar

EcoDataCenter u gradu Falunu u Švedskoj uključit će se u lokalnu elektrodistribucijsku mrežu, koja je 2013. godine u New Yorku dobila nagradu Global District Energy Climate Award kao jedna od najboljih mreža u svijetu. Višak topline iz poslužitelja i ostale informatičke opreme koristiti će se za zagrijavanje kućanstava u županiji Falun, jer će podatkovni centar biti spojen na lokalni sustav grijanja. Tijekom ljeta, višak pare iz lokalne električne centrale pokretati će strojeve za hlađenje podatkovnog centra.

„Suradnja između podatkovnog centra i županijskog sustava za grijanje kućanstava dovest će do znatnog smanjenja emisije ugljičnog dioksida – toliko, da će EcoDataCenter imati negativan ugljični otisak, mjereno na razini godine dana. Povezujemo podatkovni centar s već održivim energetskim sustavom što znači da se u njemu možemo koristiti svom raspoloživom energijom. To zapravo znači da smo sagradili prvi klimatski pozitivan podatkovni centar u svijetu“, rekao je Bengt Gustafsson, direktor tvrtke Falun Energi & Vatten. Električna energija koju koristi podatkovni centar u cijelosti dolazi iz obnovljivih izvora – solarnih i vjetro-generatora te hidroelektrana i sekundarnih biogoriva.

Sigurnost u kombinaciji s vrhunskom izvedbom

EcoDataCenter je projektiran tako da bude stalno dostupan – prema mjerilu Instituta Uptime ima razinu Tier IV™, što je razina koju danas ima još samo dvanaest podatkovnih centara u svijetu. Podatkovni centar je i iznimno učinkovit, sa zajamčenom dostupnošću od 100 posto. Štoviše, EcoDataCenter će raditi i po najvišom mogućim sigurnosnim standardima.

„Živimo u doba u kojem je sve više ljudi zabrinuto zbog utjecaja na okoliš. Industrija podatkovnih centara, koja se nalazi u samom temelju današnjeg Interneta i budućeg Interneta koji povezuje sve stvari (Internet of Things), ne mora se razvijati na štetu klime. Informatička sigurnost i učinkovitost sve su važnije stavke u poslovanju tvrtki i organizacija. Stoga smo iznimno ponosni što smo dio projekta koji je rezultirao ovim pionirskim podatkovnim centrom. EcoDataCenter je odličan primjer ekološkog dizajna i pokazuje da može biti profitabilno razmišljati izvan okvira“, izjavio je Marc Nezet, direktor tvrtke Schneider Electric u Švedskoj.

Ekologija je profitabilna

„S projektom EcoDataCenter pokazali smo da ekološki dizajn može biti i jeftiniji dizajn. Podatkovni centar koji smo sagradili znatno je energetski učinkovitiji od običnih podatkovnih centara, a integracija sa županijskim sustavom grijanja i hlađenja znači da se koristi i ona energija koja bi se inače bacila. Sve to snižava troškove, kako naše tako i troškove naših klijenata“, izjavio je Børge Granli jedan od utemeljitelja tvrtke EcoDC AB. Prva od tri zgrade bit će dovršena u prvom tromjesečju 2016.

Izvor: ICTBusiness.info