Prva .com domena registrirana prije točno 30 godina

Vršna domena koja dominira modernim Internetom, .com, slavi svoj 30. rođendan. Naime, na današnji dan 1985. godine proizvođač računala iz Massachusettsa, kompanija Symbolics, registrirala je prvu .com domenu na svijetu – Symbolics.com. Danas ova stranica, kao niti kompanija, više ne postoje, a kao vlasnik ove povijesne domene upisana je kompanija XF.com Company iz Dallasa.

Kratica ove vršne domene izvedena je od engleske riječi commercial (komercijalan), što govori i o njezinoj izvornoj namjeni. Domena .com je naime, bila zamišljena za dodjeljivanje kompanijama, kako bi ih se razlikovalo od vladinih agencija ili obrazovnih institucija. Isto se ime (dot-com) povezuje i sa špekulativnim mjehurom koji se dogodio krajem prošlog stoljeća, a koji je rezultirao burzovnim krahom velikog broja brzorastućih internetskih kompanija.

Velike tehnološke kompanije poput Intela, IBM-a ili Hewlett-Packarda svoje su domene registrirale tek godinu nakon Symbolicsa, 1986. Danas u svijetu postoji gotovo 300 milijunaregistriranih .com domena.

Izvor: Bug.hr