Nakon e-Građana, Hrvatska će dobiti i e-Poslovanje – portal za tvrtke

Temeljem preporuke Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu, pokreće se projekt e-Poslovanje, koji će omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama za poslovne subjekte na jednom mjestu, siguran pristup podacima poslovnih subjekata i elektroničku komunikaciju poslovnih subjekata i javnog sektora – stoji u današnjoj odluci prihvaćenoj na sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Ministarstvo uprave zaduženo je tom prilikom za pripremu dokumenata za pokretanje te upravljanje projektom e-Poslovanje, koji će funkcionirati kroz tri glavne sastavnice:

U svrhu prikaza informacija za poslovne subjekte na jednom mjestu i u lako dostupnim formatima, kao i informacija i dokumenata vezanih uz provođenje politika u području poslovanja, proširit će se Sustav središnjeg državnog portala (e-Građani) navedenim informacijama. Isto tako, postojeći NIAS nadogradit će se s ciljem omogućavanja identifikacije i autentifikacije poslovnih subjekata, a za vođenje ovog sustava bit će zadužena FINA.

Nadogradnju će doživjeti i sustav Osobnog korisničkog pretinca kako bi se omogućilo stvaranje Poslovnog korisničkog pretinca. Osigurat će se i da svaki poslovni subjekt u Republici Hrvatskoj ima mogućnost korištenja Poslovnog korisničkog pretinca (PKP).

Sredstva za realizaciju projekta e-Poslovanje osigurana su Ministarstvu uprave kao nositelju projekta iz Europskog socijalnog fonda Operativni program – Učinkoviti ljudski potencijali, a sredstva za sufinanciranje osigurana su u Državnom proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. – 2020. godinu, kažu iz Vlade RH.

 

Izvor: https://www.bug.hr/