Mobilni malware napadi sve su češći i sofisticiraniji

Kibernetički kriminal nikad nije bio na višim razinama nego u ovim trenucima jer osim osobnih računala i laptopa, počeli su i napadi na pametne telefone, prvenstveno one Android. Dalo je to “lošim momcima” potpuno nove i neistražene prostore za zagorčavanje života korisnicima i onima u industriji koji se bave zaštitom.

Naime, trenutno su kreativniji, opasniji i nepredvidljiviji nego ikad, a napadaju koristeći se metodama kao što su phishing, ransomware, scareware, grayware i sve ostalo što, zapravo, korisnici preuzimaju sami. I to je ono najgore u cijeloj priči, ono što zabrinjava i što kibernetičkom kriminalu “daje krila”.

Konkretnije, u prvoj polovici ove godine bilježi se 50 posto više malware-a na Android mobilnim uređajima nego u istom razdoblju lani.  A najveći rast malware-a jest u aplikacijama vezanim za mobilno bankarstvo i financije općenito. Najkorišteniji je pritom Anubis trojan.

Najrazvijeniji i najopasniji je pak malware Triada, koji se čak našao predinstaliran na 20 tisuća pametnih telefona nižeg cjenovnog ranga. Ono što taj malware postiže jest davanje napadaču mogućnost kontrole nad uređajem. Preostala dva najpopularnija malware-a koja su pronađena na Android uređajima jesu Lotoor, koji daje napadaču root mogućnosti, a odmah nakon njega Hiddad, koji se može “infiltrirati” u najpopularnije aplikacije, pa “bombardirati” korisnika oglasima.

Ipak, na kraju priče, ponovno smo svjedočili situacijama u kojima se igra na naivnost korisnika, koji svojom nepažnjom otvaraju vrata kibernetičkim kriminalcima i nanose samima sebi štetu. Naravno, ne treba ignorirati činjenicu da su sve lukaviji, pa lakše mogu prevariti korisnike, ali jasno je da prije preuzimanja aplikacija za koje nikad niste čuli ipak treba provjeriti sve činjenice, pa tek onda djelovati.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/