Mac je bez virusa? Pa i ne baš, zapravo ih je sve više

Mac računala, što stolna, a što prijenosna, dugo su vremena slovili za računala bez virusa i malware-a. To je bilo nešto što pogađa samo računala sa „nesigurnim i šupljim“ Windows-ima. Kako već zasigurno znate, taj mit je davno srušen i Mac OS X, a potom i njegov nasljednik macOS, postali su gotovo redovni domaćini virusima i svakojakim zloćudnim aplikacijama. Još uvijek ih ima manje nego za Windowse, ali ih ima.

Malwarebytes je to zorno prikazao u svojom najnovijjem izvještaju, gdje su Mac računala znatno ispred računala s Windows-ima po broju napada od strane malware-a. Windows računala su u 2019. godini napadana malware-ima u prosjeku 5,8 puta, a Mac računala 11 puta.

Znatan je raskorak između Windows i Mac računala, a još više između samih Mac računala. Naime, prema istom izvoru, tijekom 2018. godine Mac računala su bila u prosjeku napadana 4,8 puta, da bi se godinu dana kasnije broj napada povećao na već spomenutih 11 puta. To bi značilo kako su „proizvođačima“ malware-a sada Mac računala zanimljivija od onih s Windows-ima, te kako su se napadi na Mac računala tijekom 2019. godine povećali za 400% u odnosu na godinu ranije.

To ne bi trebalo nikoga čuditi, jer Apple-ova računala su sve popularnija, veća im je zastupljenost, a samim time su i postala zanimljivija hakerima. Apple će zbog svega navedenog morati dodatno poraditi na zaštiti svog operacijskog sustava, a krajnji korisnici početi više pažnje pridavati zaštiti svojih računala.

 

Izvor: https://www.bug.hr/