Kako se i očekivalo, iranski hakeri napali SAD

Američko Ministarstvo za domovinsku sigurnost (The US Department of Homeland Security DHS) nadzire hakiranje vladine web stranice, što je možda izvedeno kao odgovor na američki bespilotni udar, koji je u petak, 3. siječnja, u zračnoj luci Bagdad ubio iranskog vojnog zapovjednika Qassima Suleimanija.

Tijekom vikenda, hakeri su uredili web stranicu američkog Federalnog knjižničnog programa (US Federal Depository Library Program FDLP), s tim što je glasnogovornica Agencije za sigurnost cyber sigurnosti i infrastrukture Sara Sendek rekla da je “proiransko, protivameričko slanje poruka.”

Na slici i tekstu koji je odnesen slikana je doktorirana slika predsjednika Donalda Trumpa koji krvari iz usta, dok ga je pojedinac pogodio u odjeću Islamske revolucionarne garde.

Sliku je popratila poruka u kojoj se tvrdi da je uništavanje izvela Islamska Republika Iran, te da je mjesto FDLP “hakirala iranska skupina za cyber sigurnost HackerS.”

“Mučeništvo je bilo (Suleimanijevo) nagrada za godine nepogrešivih napora”, tekst je na grafičkoj slici. “Svojim odlaskom i Božjom snagom njegov rad i put neće prestati, a teška osveta čeka one zločince koji su prljavim rukama mazili krvlju i krvlju ostalih mučenika.”

U tekstu se također tvrdi da je to samo mali primjer kibernetske sposobnosti Irana, u prividnom upozorenju o predstojećim stvarima.

U međuvremenu, DHS je izdao upozorenja o vjerojatnosti cyber napada na SAD nakon ciljanog ubojstva Suleimanija, za koji je Teheran obećao “snažnu osvetu”.

Upozorenje Nacionalnog savjetodavnog sustava za terorizam (National Terrorism Advisory System NTAS) objavljeno u subotu glasilo je da “Iran održava snažan cyber program i može izvršavati cyber napade protiv Sjedinjenih Država.”

“Iran je u najmanju ruku sposoban izvesti napade s privremenim razornim učincima na kritičnu infrastrukturu u Sjedinjenim Državama”, dodaje se u priopćenju.

Međutim, DHS-ov Sendek oklijevao je da iranskim vlastima dodijeli cyber napad za vikend, rekavši da, za sada, nema potvrde da je ovo bila akcija iranskih državnih sponzora.

 

Izvor: https://www.bug.hr/