Jedan kabel povezat će ih sve, a ime mu je USB Type-C

Pogledajte oko svog prostora i prebrojite koliko uređaja ima opciju spajanja putem Universal Serial Bus (USB) priključka pa će vam biti jasno da je to najrasprostranjeniji i najuspješniji način spajanja dvaju uređaja „fizičkim“ putem. No kad je nečega previše, ne može biti u većini slučajeva dobro i to će se promijeniti s USB Type-C priključkom.

Prije svega treba spomenuti da se godišnje prodaje oko tri milijarde USB priključaka, ali svi ti priključci daleko su po brzinama i jednostavnosti onoga što nudi USB Type-C, predstavljen prošlog mjeseca. Već na prvi pogled uočljiva je bitna razlika, a to je da se može priključiti na uređaj s obe strane, a ne samo s jednom kao što je dosad bio slučaj. Time se “briše” potreba za USB Type-B koji je služio kao “most” između dvaju uređaja i “muški” je priključak. Samim time s vremenom će nestati i potreba za USB Type-A priključkom koji svi znamo kako izgleda.

Tehnologija koju predstavlja USB 3.0 Promoter Group (sastavljaju je HP, Intel, Microsoft, Renesas Electronics, STMicroelectronics, i Texas Instruments) nije nova jer ju je Apple već predstavio prije dvije godine, ali ovaj put bi ona trebala imati širu namjenu.

Sličnosti s Appleovim Lightning Cableom su u tome što više ne treba brinuti na koju strani priključujemo USB, možemo to učiniti s obje strane. Ukoliko se netko pita zašto se toliko čekalo, odgovor je – cijena. Lightning Cable duljine jednog metra košta dvadeset dolara (oko 115 kuna), a obični USB priključak se pronađe i za dvadeset centi.

Ono što USB nudi jest mogućnost prijenosa podataka brzinom od 10 Gbps, jer je kompatibilan s USB 3.1. Bit će veličine 8,4mm x 2,6mm, što znači da nije toliko manji od trenutnog USB 2.0.

Osim svega navedenog, Udruga video elektroničkih standarda (Video Electronics Standards Association – VESA) objavila je suradnju s USB 3.0 promotorskom grupacijom kako bi napravili DisplayPort Alternate Mode (Alt Mode) za USB Type-C Standard.

U prijevodu, napravit će USB konektor koji će moći bez problema prenositi 4K sadržaj bez ikakvih prepreka i neće biti potrebe za USB 3.1 te će se moći i dalje koristiti USB 2.0. Time bi se uštedjelo mnogo novca jer bi ostao postojeći standard na tržištu, a ne da se sve ide prilagođavati iznova. Također, sve ove informacije stižu s novitetom kao što je reverzibilni USB konektor. Jedini uvjet da sve funkcionira između uređaja jest taj da oba uređaja podržavaju DisplayPort Alt Mode. Ujedno je to i jedini uvjet, koji ionako budući korisnici najvjerojatnije i zadovoljavaju.

Jasno je, USB Type-C bit će jedan, činit će što A i B tip USB konektora i time uštedjeti mnogo prostora, vremena, bit će jednostavniji, a donijet će i minimalno dvostruko veće brzine prijenosa podataka.

Izvor: ICTBusiness.info