iPhone u 2020. dobiva 6 GB RAM-a, no ne svi, dio njih će ostati na 4 GB

Apple je jedan od rijetkih, ako ne i jedini proizvođač pametnih telefona, koji ne brine o količini radne memorije u svojim uređajima. Štoviše, ni na jednom predstavljanju iPhone-a taj podatak nije bio službeno istican, već se naknadno doznavalo preko benchmark programa koliko je RAM-a Apple odlučio ugraditi u novi iPhone.

Razlog tomu je vrlo jednostavan – Apple drži kako radna memorija nije toliko bitna ako sve radi kako treba. Manju količinu radne memorije u odnosu na konkurenciju mogu si dozvoliti iz razloga što oni pod kontrolom drže i hardver i softver, pa uvijek znaju na čemu su. Ne može se dogoditi da iziđe novi iPhone, a da hardver ne prati softver, i obrnuto.

Stoga ne treba nikoga čuditi što u vrijeme kada već postoje Android telefoni sa 12 GB RAM-a, Apple tek sprema izbaciti iPhone sa 6 GB RAM-a, odnosno s upola manje RAM-a nego što nudi konkurencija. Štoviše, ove godine neće čak ni svi modeli imati 6 GB RAM-a, već samo dva, dok će ostali ostati na razini ovogodišnjih iPhone 11 modela, tj. na 4 GB RAM-a.

Tako barem stoji u izvještaju kojeg su objavili analitičari tvrtke UBS – Timothy Arcuri i Munjal Shah. U izvještaju stoji kako će 6 GB RAM-a imati samo dva modela, dok će ostala dva imati po 4 GB RAM-a. Time je još jednom potvrđeno kako će Apple ove godine predstaviti ukupno četiri nova iPhone-a, po jedan iPhone sa 6,7“ i 5,4“ zaslonom, te dva 6,1“ iPhonea.

Prema izvoru, manje memorije će imati modeli s manjim brojem kamera, tj. iPhone-i sa dvije stražnje kamere, a koji će stići sa 5,4“ i 6,1“ zaslonima. Top modeli će i ove godine imati tri stražnje kamere, a zasloni će im biti dijagonale 6,1“ i 6,7“. Izvor za potonje navodi i podršku za 3D sensing.

 

Izvor: https://www.bug.hr/