“Humani” cyber kriminalci ransomwareom neće napadati zdravstvene ustanove

Prilično bizarnu informaciju prenio je portal Bleeping Computer, koji se inače često bavi pitanjima računalne sigurnosti. U jeku pandemije koronavirusa koja je zaustavila gotovo cijeli svijet, oni su se sjetili kontaktirati kriminalce koji stoje iza najaktivnijih ransomware kampanja na Internetu.

Upitali su autore nekoliko takvih zloćudnih ucjenjivačkih akcija (Maze, DoppelPaymer, Ryuk, Sodinokibi/REvil, PwndLocker, Ako Ransomware) namjeravaju li ciljano napadati i inficirati zdravstvene ustanove i organizacije koje se u ovom trenutku bore protiv pandemije COVID-19.

Začudo, dvije ekipe odgovorile su im da to neće činiti. DoppelPaymerovi su predstavnici rekli da i inače pokušavaju izbjeći bolnice, domove za starije i nemoćne i hitne službe. U slučaju da ih slučajno zaraze, najavili su im i besplatnu dekripciju podataka, ali samo nakon što više puta provjere da je zaista riječ o organizacijama ovog tipa. Oprosta za “zlu” farmaceutsku industriju, kažu, nema.

Druga ekipa koja je odgovorila vodi ransomware Maze. Oni su kratko izjavili da će zaustaviti sve svoje (napominjemo, kriminalne) aktivnosti prema medicinskim organizacijama – ali samo dok se situacija s virusom u svijetu ne stabilizira. Ovi hakeri nisu pojasnili hoće li greškom inficiranima u ovoj domeni besplatno dekriptirati podatke.

 

 

Izvor: https://www.bug.hr/