Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Sredinom srpnja 2019., Hrvatska pošta je pokrenula pilot-projekt zamjene kriptovaluta za nacionalnu valutu u zadarskim poštanskim uredima. Čini se kako se projekt pokazao uspješnim, jer je početkom prosinca 2019. zamjena kriptovaluta za Hrvatsku poštu postala stalna usluga.

Kako stoji na njihovim službenim stranicama, zamjena kriptovaluta sada je proširena na sve županije i dostupna je u 55 poštanskih ureda. Od 9. prosinca, svi domaći i strani korisnici mogu svoje kriptovalute, u nekoliko jednostavnih koraka, promijeniti u kune. Nakon podnošenja zahtjeva, skenira se QR kod, te u poštanskom uredu dobivate gotovinu. Moguće je zamijeniti pet najčešće korištenih kriptovaluta, a to su Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS.

Popis svih poštanskih ureda koji nude ovu uslugu možete naći na portalu Crypto Center (crypto.posta.hr), na kojem je dostupan i kalkulator. Pomoću kalkulatora lako se može izračunati koliko Pošta nudi kuna za pojedinu kriptovalutu. Zamjena kriptovaluta provodi se u suradnji s hrvatskom tvrtkom Electrocoin, koja već pet godina uspješno vodi servis bitcoin-mjenjacnica.hr.

Za sada je moguće samo zamijeniti kripto za kune, ali ne i obrnuto. No, iz Hrvatske pošte navode kako im je to jedan od planova za budućnost, čime će poštanski uredi postati centralno mjesto za poslovanje s kriptovalutama u brojnim mjestima u Hrvatskoj.

 

Izvor: https://www.bug.hr/