Google Play Protect blokirao Xiaomijevu aplikaciju Quick Apps

Nije rijetkost da jeftiniji mobiteli, posebno oni koji dolaze iz Kine, imaju uvelike izmijenjen Android. Razlog tomu je različit od proizvođača do proizvođača, dok neki smatraju da je njihovo sučelje bolje od Google-ovog, neki pak misle da imaju značajke koje originalni Android nema, a treći zaradom putem reklama nastoje kompenzirati nisku cijenu uređaja.

Shodno tomu, na Android telefonima može se naći svakakvog bloatware-a. Srećom, većina ih služi upravo prikazivanju reklama, a rjeđe krađi podataka u svrhu njihove kasnije zloupotrebe. No, Google nije previše zadovoljan takvom praksom (iako o korisnicima znaju daleko više), pa aplikacije sumnjivog ponašanja redovito blokira.

Za blokadu koristi komponentu Google Play Protect pomoću koje svakodnevno provjerava više od 50 milijardi aplikacija. Najnoviju blokadu zaradila je jedna Xiaomijeva aplikacija – Quick Apps, iako ista na Android uređajima radi već duže vrijeme bez problema, unatoč tomu što redovito od korisnika prikuplja više različitih podataka, za što joj je potrebno čak 55 različitih dozvola.

Quick Apps može bez problema prikupiti podatke poput IMEI-a uređaja, korisnikovog telefonskog broja, snimati audio i videozapise, te ih slati na udaljenu lokaciju. Razlog svemu navedenom su maloprije spomenute reklame koje Xiaomi prikazuje na zaključanom zaslonu uređaja i drugim mjestima, poput widgeta, browsera i dr., a od kojih zarađuje i tako kompenzira to što je određeni uređaj imao u startu nižu cijenu nego što bi trebao.

No, čini se kako je Xiaomi zatražio podatak previše, zbog čega je Google odlučio automatski blokirati aplikaciju Quick Apps. Međutim, blokada nije trajna, već je Google korisnicima ostavio mogućnost instalacije ukoliko to i dalje žele nakon što su pročitali napomenu kako navedena aplikacija prikuplja podatke putem kojih ih se može pratiti.

Kako svaka medalja ima dvije strane, ubrzo se po ovom pitanju oglasio i Xiaomi. U svom priopćenju navode kako nije do njih, već isključivo do Google-a, koji je nešto mijenjao u svom algoritmu. Također, napomenuli su kako je njihova aplikacija unatoč blokadi i dalje sigurna za korištenje.

 

Izvor: https://www.bug.hr/