Google namjerno usporava YouTube u Firefox-u i Edge-u

Google nudi uistinu kvalitetne usluge, koje su ujedno i iznimno popularne, ali u posljednje vrijeme čini se kao da ne brine previše o prilagodbi konkurenciji. Primjerice, Chrome i YouTube funkcioniraju savršeno, ali na Microsoft-ovom Edge-u i Mozillinom Firefox-u to nije slučaj, zbog čega se korisnici moraju okrenuti Chrome-u.

Nije to prvi takav slučaj, Google Earth je još uvijek blokiran na internetskim preglednicima što su kao Edge i Firefox, Gmail također na Chrome-u radi besprijekorno, a ima svojih problema na konkurentskim preglednicima, i to je u neku ruku razumljivo jer Google-ovi developeri rade u Chrome-u pa automatski sve jest na njemu baš onako kako treba.

Svejedno, loš okus u ustima ostaje ako u današnje vrijeme vaš proizvod nije prilagođen za sve platforme jednako ili skoro pa jednako. Dapače, razlika je u ovom trenutku tolika da se YouTube web stranica pokreće pet puta sporije na Firefox-u ili Edge-u nego na Chrome-u. Nije to slučajnost, konkurencija optužuje Google da je sve pomno isplanirano.

“YouTube se pokreće pet puta sporije u Firefox-u i Edge-u no u Chrome-u zato što se YouTube-ov Polymer redizajn oslanja na obustavljeni Shadow DOM v0 API, koji je trenutno implementiran samo u Chrome-u”, naglasio je Chris Peterson, Progam Manager u Mozilli pa nastavio:

“YouTube “servira” Shadow DOM polyfill za Firefox i Edge, ali se on pokreće sporije s obzirom da je nativan u Chrome-u. Dakle, to nije ništa iznenađujuće.”

Dakle, već se iz ovih riječi može iščitati da se ne radi o slučajnosti. Google na sve moguće načine pokušava pridobiti korisnike i to si može dozvoliti s obzirom da milijarde koriste njegove usluge i proizvode. Ali, pozitivno gledajući, kazna od pet milijardi američkih dolara u Europi zbog monopola i protutržišnog ponašanja bi možda mogla utjecati na Google do te mjere da se vrati svojim temeljima, koji su ga i učinili toliko popularnim…

 

Izvor: http://www.ictbusiness.info