Google Maps će omogućiti izbjegavanje neosvijetljenih ulica

Google Maps u svojoj beta inačici (v10.31.0) sadrži nekoliko linija programskog koda koji upućuje na novu funkciju, a isti je otkriven na stranici XDA Developers. Prema onome što su developeri “iskopali” iz koda Google Mapsa, čini se kako je Google naumio dodati još jedan sloj u svoje digitalne zemljopisne karte, barem kada je riječ o urbanim sredinama. Taj se sloj naziva “lighting”, odnosno “rasvjeta”.

Uključivanjem opcije koja se tek treba pojaviti u službenoj aplikaciji, korisniku bi se mogao na ekranu ukazati ponešto drugačiji prikaz ulica, i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvjetu. Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu, ili pak oni koji ne žele noću hodati sumnjivim mračnim uličicama, mogli dobiti pomoć.

Dobro rasvijetljene ulice bile bi na Google Mapsu obojane žutom bojom i tako bi bile označene kao “sigurne”. Ovaj potez mogao bi biti od koristi u opasnim četvrtima ili gradovima u kojima su upravo slabo osvijetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika vjerojatno zalutalo u takve kvartove.

Za sada je ova mogućnost tek u razvoju, pa ne postoje screenshot-ovi koji bi pokazali kako stvar funkcionira u praksi. Isto tako, nije poznato otkuda bi Google dobivao podatke o razini rasvijetljenosti pojedine ulice – no, moguće je da će se isti prikupljati snimanjem iz satelita, kao što se dobivaju i ostale kartografske snimke ovog servisa.

 

Izvor: https://www.bug.hr/