Google Chrome za Android preuzet 5 milijardi puta na Play Store-u

Google Chrome najpopularniji je internetski preglednik na svijetu i konstantno napreduje, što je i potvrđeno velikim uspjehom – preuzet je pet milijardi puta na Google Play Store-u – samo za Android uređaje!

Nije mu to uspjelo brže no što je YouTube došao do tolike brojke preuzimanja, ili što je Maps stigao do te brojke, ali treba uzeti u obzir da se radi o Androidu i da je konkurencija na tržištu internetskih preglednika bila iznimna, pa se Chrome godinama morao boriti za dominaciju koju ima trenutno.

Naravno, netko može reći i da Google Play Service ima pet milijardi preuzimanja, ali to se ne računa jer se unaprijed postavlja i bez njega nema svih tih aplikacija, pa ga nije u redu uspoređivati s ostalima. Također, nije ni potpuno jasno kako Google broji preuzimanja, ali kad se pogleda opis Chrome-a kao aplikacije, vidi se da ima više od pet milijardi preuzimanja, da je posljednji put nadograđen 20. lipnja ove godine, a nudi i druge detalje same aplikacije, kao dopuštenja koja traži prilikom instalacije.

Kako god bilo, veliki je uspjeh dosegnuti toliki broj preuzimanja i za mnoge je to potpuno nestvarno. Tek se Facebook i njegove usluge mogu mjeriti s tim, pokoja hit igra i kineske aplikacije. Svi ostali su “obični smrtnici” u tom svijetu gdje vladaju velikani Google, Facebook, Apple, Microsoft i Amazon.

Naravno, Chrome ne bi bila tako uspješna da nije kvalitetna aplikacija, a jest. Odnosno, da nije kvalitetan browser. Istina jest da diljem svijeta, osim odnedavno u Europskoj uniji, dolazi predinstaliran na Android uređaje, no da ne vrijedi, ne bi ga korisnici svejedno izabirali kao prvi izbor. Stoga, ovaj uspjeh ne može se umanjivati.

A i nije da konkurencija sve pasivno promatra, Opera i Mozilla u mobilnom okruženju nude uistinu sjajne proizvode.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/