FBI preporuča da svoje IoT uređaje držite na zasebnoj mreži

Internet stvari (IoT) istinski je hit na tržištu, kako se i očekivalo, no s popularnosti tih povezanih uređaja dolaze realne prijetnje, na koje upozorava čak i FBI. Naime, ono što preporučaju korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i posredično onima diljem svijeta, jest da IoT uređaje drže na odvojenim mrežama.

“Hladnjak i laptop ne bi smjeli biti na istoj mreži. Držite najosjetljivije i privatne podatke na različitim mrežama”, navodi FBI i ne griješi.

Jer, sigurnost kod IoT uređaja jest problem, a s obzirom da ih hakeri trenutno lako probijaju, preko njih se može do ostalih uređaja na mreži. Ako su to računala, pametni telefoni ili tableti, korisnik je u opasnosti. Dogodine će na tržištu biti između 20 i 25 milijardi IoT uređaja, što samo po sebi sugerira važnost kvalitetne sigurnosti za njih.

Prvenstveno, treba postaviti standarde koji bi osiguravali neometan rad više uređaja odjednom. Potrebni su protokoli, regulative i suradnja operatera međusobno. Uz to, potrebna je i bolja infrastruktura i znatno brže internetske konekcije, što bi mobilne mreže pete generacije (5G) trebale riješiti, tako da se jedan problem može “otpisati”.

Dakle, dok se to ne dogodi, ljudi moraju biti oprezniji, a industrija mora obaviti svoj dio posla, ne samo kroz regulative i standarde, već i kroz druga rješenja. Jedno od njih jest blockchain tehnologija, čija je glavna odlika kriptiranost podataka, koji su na taj način zaštićeni. Uostalom, blockchainu se okrenuo financijski sektor, nakon što ju je proslavio Bitcoin protokol.

Ukratko, dok se ne dogode sve potrebne stvari, poslušajte savjet koji nudi FBI pa držite kućanske aparate na odvojenoj mreži od one na kojoj su pametni telefon ili računalo. Ako ništa, u konačnici vas tako nešto može zaštititi, ne samo od proboja na mrežu, nego gubitka za vas značajnih podataka.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/