Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Najavom o vlastitoj kriptovaluti, Facebook je izazvao veliku pozornost, pogotovo odabirom imena – Libra, odnosno prevedeno na hrvatski, Vaga. Nova će valuta biti lansirana već sljedeće godine i biti ono što je poznato kao stabilcoin – digitalna valuta koja je podržana od strane valuta i vrijednosnih papira. Cilj je izbjeći masovne fluktuacije vrijednosti, tako da se Vaga može koristiti za svakodnevne transakcije, odnosno da više ne postoje problemi kao kod drugih kriptovaluta zbog velikih fluktuacija, kao što je to slučaj kod Bitcoina.

Facebook-ova kriptovaluta Libra bit će bazirana na blockchain tehnologiji koja nudi visoku sigurnost i nepovredivost transakcija, ali se u kompaniji nadaju da će, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, imati veliku brzinu transakcija, što je dosad bio zapravo vrlo veliki problem.

Iz Facebook-a ističu kako Libra ima svoju oznaku koju predstavljaju tri valovite horizontalne linije (≋), koje će se koristiti kada ova kriptovaluta i službeno bude na tržištu.

Što se tiče vrijednosti, želja je Facebook-ovaca da ona bude na razini neke od svjetskih valuta kako bi korisnici najlakše shvatili njezinu pravu vrijednost.

Facebook u cijeli projekt nije ušao tek tako, pa se može očekivati da će i upravljanje valutom biti jednostavnije, jer će iza njega stajati organizacija koju čine ulagatelji u ovaj projekt, i to velike i financijske tvrtke poput Vise i MasterCarda, ali i druge tvrtke iz financijsko-transakcijskog sektora poput eBaya, PayPala i Coinbasa. Među ulagačima je i Booking.com, Stripe te Andreessen Horowitz. Zanimljivo je da će se tu naći i trenutno najveći gubitaš Uber.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/