Europol: Ransomware i dalje najčešća vrsta malware-a

Europol je predstavio svoje novo izvješće Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) koje se i ove godine bavi trendovima što se tiče malware-a na području Europske unije. I 2018. godine, najčešća i najrasprostranjenija vrsta malwarea je ransomware, s obzirom da je riječ o vrsti malware-a koja je lako nabavljiva, a istodobno vrlo sofisticirana.

Vidljiv je svojevrsni trend među cyber kriminalcima, koji kao mete napada ransomware-om uglavnom odabiru tvrtke a ne pojedince, s obzirom da se od tvrtki može izvući značajnija financijska sredstva (što je trend koji je zamijećen kod svih vrsta malwarea kada su postali razvijeniji i dostupniji).

Također, primijećen je značajan porast napada s ciljem krađe podataka nakon uvođenja GDPR-a na području Europske unije u svibnju ove godine. Novi trend u svijetu cyber kriminala postao je i rudarenje kriptovaluta bez znanja korisnika.

Što se tiče izvora prijetnji, za 73% napada bili su zaslužni vanjski subjekti, a u 27% napada bili su umiješani subjekti unutar tvrtke ili organizacije koja je bila meta napada.

U Europolu očekuju kako će postupno kao primarna tehnika infekcije računala prevladati jedna od modernih tehnika, kao što Remote Desktop Protocol (RDP) napadi grubom silom, socijalni inženjering te spam.

 

Izvor: https://www.bug.hr/