Dosad od kriptomjenjačnica ukradeno preko 11 milijardi dolara

Kriptovalute nisu donijele bogatstvo samo onima koji su vjerovali u njih od prvog dana, već i onima koji su krali od svih tih ljudi punih povjerenja. Naime, od 2011. do danas je kroz razne hakerske napade ukradeno kriptovaluta koje se procjenjuju na više od 11 milijardi američkih dolara! Te brojke, analizu i kratku kronologiju zbivanja donio je InsideBitcoins.com.

Prvi hakerski napad seže upravo u 2011., kad je napadnuta mjenjačnica Mt.Gox iz Tokija. Ukradeno je 2000 bitcoina, koji su tad vrijedili 17,2 milijuna dolara. Do napada je došlo jer su hakeri uspjeli provaliti na računalo revizora kompanije. Ujedno, bio je to jedini hakerski napad u 2011.

I dok se Mt.Gox oporavio te u siječnju 2014. postao najveća mjenjačnica na svijetu, kroz koju se odvijalo oko 70 posto svjetskog prometa bitcoinima, nije se oporavio od napada samo mjesec dana nakon što je postao najveća mjenjačnica na svijetu. Hakerski napad odnio je kompaniji 740 tisuća bitcoina, što je iznosilo oko 6,5 milijardi dolara! Odmah nakon napada, Mt.Gox proglasio je bankrot. Nije pomogla ni činjenica da se 200 tisuća bitcoina uspjelo spasiti.

Štetu veću od milijardu dolara 2012. doživjela je Bitcoinica, koja je u napadu izgubila također 740 tisuća bitcoina, ali tad su vrijedili 1,05 milijardi dolara. U 2016. je Bitfinex ostao bez 120 tisuća bitcoina ili milijardu dolara, čime se lista najvećih žrtava hakerskih napada završava.

No, napadi nisu prestajali. Primjerice, u 2019. ih je bilo najviše – čak osam. No, štete su bile milijunske, a u nekim slučajevima brojale su se u desecima milijuna. Ništa čudno, mjenjačnice i općenito oni koji posluju s bitcoinom naučili su ne držati ih na jednom mjestu, čime se štite od eventualnih napada. Ali, oni ne prestaju nit će prestati tako brzo… Usko su vezani uz kriptovalute!

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/