Camscanner za Android ima 100 milijuna korisnika i širi malware

Imate li na svojem Android mobitelu instaliranu aplikaciju Camscanner, koju je s Google Play-a do sada preuzelo preko 100 milijuna ljudi, možda bi bilo najbolje da je uklonite sa svojeg uređaja. Sigurnosni stručnjaci Kaspersky Lab-a otkrili su, naime, da ista služi za distribuciju oglasa i zloćudnih programa.

Camscanner je lansiran prije nekoliko godina i dugo je vremena bio legitimna aplikacija za skeniranje dokumenata putem kamere mobitela, pretvaranje slike u tekst (OCR), te stvaranje PDF dokumenata. Međutim, nedavno se to promijenilo. Mnogi su korisnici primijetili da se aplikacija ponaša čudno i ostavili su gomilu loših recenzija, što je potaknulo sigurnosne stručnjake da pobliže pogledaju o čemu se radi.

Detaljnim uvidom u rad Camscannera utvrđeno je kako isti prilikom pokretanja na mobitelu pokreće i modul Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n, koji na uređaj nastanjuje trojanski virus. Isti potom ima pristup zloćudnim programima koje preuzima s udaljenih poslužitelja i pokreće na uređaju. Napadači stoga imaju pristup zaraženom mobitelu i mogu na njemu izvršavati razne naredbe, prikazivati nametljive oglase, ali i kompromitirati podatke, pa čak i kupovati pretplate na Google Play-u.

Nakon prijave Kasperskog, Google je uklonio Camscanner s trgovine aplikacija, da bi ga nedavno ponovno vratio jer su developeri, navodno, uklonili sporni kod u najnovijoj nadogradnji. Želite li, dakle, biti na sigurnom, možete ovu aplikaciju deinstalirati ili, ako vam je baš neophodna, nadograditi je na najnoviju verziju.

 

Izvor: https://www.bug.hr/