Avast ne odustaje od CCleaner-a

Microsoft nikad nije bio obožavatelj čistača registara (eng., registry cleaner) i s 24. rujnom zabranio je CCleaner domenu na svom službenom forumu, da bi tri dana kasnije poništio tu odluku, jer je njegov vlasnik Avast bio poprilično uvjerljiv u argumentaciji zašto zabrana nema smisla, čime se dolazi do razloga zašto ne postoji plan za gašenje tog čitača registara.

“Riječ je o najboljem proizvodu u poslu koji obavlja i od velike je važnosti korisnicima, pa ne vidimo razloge zašto bismo ga ukidali”, naglašeno je iz češke kompanije.

Naime, Avast je u srpnju 2017. preuzeo CCleaner u paketu s njegovom matičnom kompanijom Piriform, te je odmah imao velikih problema. Jer, preuzeo je nenadano i jedan malware. S obzirom da je CCleaner softver kojem je svrha skenirati računalo i otkriti ima li na njemu kakvih problema, bilo je poprilično paradoksalno da se s njegovim pokretanjem zapravo korisnik dovodio u opasnost.

Konkretno, riječ je bila o verziji 5.33 (32-bit), s kojom je u paketu dolazio malware. Problem je bio i u tome što CCleaner nema automatske nadopune i nadogradnje, pa je svaki od 130 milijuna aktivnih korisnika mjesečno morao patch postavljati ručno. Ujedno, samo jedan od 64 antivirusa na tržištu uspio je prepoznati malware, a riječ je o ClamAV.

Nadalje, u kolovozu prošle godine došlo je do situacije u kojoj su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što korisnici rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene i Avast je reagirao.

Na kraju priče, sve što nudi CCleaner, ionako postoji na Windows-ima, kao i na internetskim preglednicima, što dovodi do zaključka da je vrijeme CCleaner-a prošlo. No, Avast očito ima još uvijek koristi od tog alata, pa mu ne okreće leđa.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/