Apple premašio vlastite ekološke ciljeve

Iz Apple-a su se danas pohvalili kako su uspjeli više nego udvostručiti broj dobavljača koji su se obvezali koristiti energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Ukupno 44 kompanije, među kojima su sada i velikani poput Foxconna i TSMC-a, pristale su transformirati svoje poslovanje na način da se u radu koristi 100% obnovljiva energija.

Tako će se ukupni ugljični otisak Apple-a dodatno smanjiti, a umjesto 4 gigavata, do 2020. godine u cjelokupnom proizvodnom lancu ove kompanije bit će instalirano i značajno više od 5 gigavata “zelene” energije.

Iako je Apple u posljednje tri godine smanjivao vlastiti ugljični otisak, nastavio je i ulagati u tzv. Supplier Clean Energy Program, jer od njihovih partnera dolazi 74% ukupne ugljične emisije u lancu dobave. Kompanija iz Cupertina, naime, već sada svoje poslovanje pokriva 100% obnovljivim izvorima energije.

Apple je dodatno izdvojio i 2,5 milijarde dolara za ulaganje u tzv. Green Bond (zelene obveznice), što je novac koji se koristi isključivo za projekte koji imaju pozitivan učinak na okoliš, kao i za proizvodnju “zelene” električne energije kojom se pokriva “nečista” proizvodnja. Ukupno je Apple na ovaj način podržao 40 projekata diljem svijeta.

 

Izvor: https://www.bug.hr/