Apple će omogućiti “port” aplikacija s iOS-a na macOS

Apple je, kako doznaje Bloomberg, pripremio veliko iznenađenje za developere koje bi trebao najaviti na nadolazećoj developerskoj konferenciji WWDC početkom lipnja. Prema informacijama koje su se pojavile, kroz dvije godine će kreatorima aplikacija biti omogućeno da stvaraju “univerzalne” aplikacije koje će moći funkcionirati jednako na iPhone-u, iPad-u ili Mac računalu.

Ova inicijativa unutar Apple-a nosi kodno ime Marzipan i sastoji se od nekoliko koraka. Prvi od njih trebao bi biti predstavljen na WWDC-u, a sastojao bi se od SDK okruženja koje će omogućiti prenošenje aplikacija s iPad-a na Mac – u konačnici će na istom programskom kodu tako moći biti zasnovane dvije zasebne aplikacije za dvije različite platforme.

Nakon toga, tijekom 2020. godine, developeri bi trebali dobiti novi alat za “portanje” aplikacija s iPhone-a na Mac, dok bi 2021. trebao biti lansiran alat koji će omogućiti izradu punokrvnih univerzalnih aplikacija za sve platforme u Apple-ovom ekosustavu odjednom. Isto tako, do 2021. kompanija bi trebala objediniti trgovine aplikacija za mobilne uređaje i Mac računala u jedinstveni App Store.

Ovi planovi još nisu sa sigurnošću potvrđeni, ali je jasno da Apple ipak polako kreće u smjeru spajanja i objedinjavanja svojih platformi – barem na način da ista aplikacija može raditi na više njih. Nešto o čemu nema govora, a iz Apple-a su ranije oštro i demantirali, jest mogućnost da se iOS i macOS u nekoj budućnosti spoje u jedan jedinstveni operativni sustav.

 

 

Izvor: https://www.bug.hr/