Antivirusi počeli označavati uTorrent i BitTorrent kao prijetnje

Torrenti su na zlu glasu poduže vrijeme, ali svih ovih godina klijenti koji služe za rad s njima imali su “zeleno svjetlo”, što se mijenja s obzirom da antivirusne kompanije počinju označavati uTorrent i BitTorrent kao prijetnje.

Razlozi su poprilično jednostavni, klijentima se oglašavaju oni koji nemaju pristup potpuno legalnim web stranicama ili platformama, što podrazumijeva ne samo kockarnice već i stranice za pronalazak partnera, koje vuku prema prostituciji. Ali, tako je godinama i nekako se žmirilo na te detalje, sve dok rudarenje nije stiglo u prvi plan posljednje dvije godine.

Vlasnici kriptovaluta glavni su motiv rada tih klijenata u posljednje vrijeme, pa su se prilagodili njima, kako bi lakše dijelili podatke između sebe. Pritom, svi oni koji nemaju veze s njima pate, jer nudi im se softver koji u pozadini sadrži mogućnosti vezane za rudarenje, odnosno, čini uređaj korisnika torrent klijenta sredstvom za rudarenje.

Konkretno, devet antivirusnih kompanija tretira uTorrent i BitTorrent nesigurnima, a riječ je redom o kompanijama Anty-AVL, AVG, Cylance, ESET-NOD32, Microsoft, Sophos AV, GData, DrWeb, Comodo i Avast. Velika većina ostalih još uvijek nema problema s “torrent dvojcem”, no pitanje je trenutka kad će i oni početi tretirati te klijente kao potencijalne prijetnje za korisnike.

Osim ako se ne dogodi neko čudo pa uTorrent i BitTorrent ne odustanu prilikom instalacije od ponude AdAware i Web Companion softvera, koji čine iznimne probleme korisnicima zahvaljujući činjenici da su poprilično intruzivni, pa na uređaje povlače brojne druge alate ili softvere, koji korisnici svakako ne žele.

U konačnici, sve ovo neće spriječiti veliku većinu onih koji se služe torrentima da okrenu leđa tim klijentima, ali rast nepovjerenja svakako će učiniti svoje u dugoročnom smislu, pa uTorrent i BitTorrent moraju razmisliti što im je dugoročno bitnije.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/