Adobe, Apple, Drobox i Yahoo najbolje čuvaju podatke svojih korisnika

Međunarodna neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), koja se posvetila borbi za digitalna prava, objavila je rezultate svog redovitog godišnjeg istraživanja pod imenom ”Who Has Your Back?”.

 

U istraživanju je navedeno kako se pojedine tvrtke i servisi odnose prema podacima svojih korisnika te kako rješavaju pojedine zahtjeve za korisničkim podacima koji stižu od vladinih službenika iz različitih država svijeta.

 

Tvrtke i servisi koji najviše brinu o privatnosti i sigurnosti podataka svojih korisnika morali su zadovoljiti ukupno pet različitih kategorija. Morali su koristiti najbolje tržišne standarde za ophođenje podacima korisnika, redovito slati obavijesti korisnicima ako vladini službenici potražuju njihove podatke, javno objaviti svoju politiku skladištenja i uporabe korisničkih podataka, redovito objavljivati podatke o zahtjevima za podacima svojih korisnika te provoditi politiku s naglaskom na dobrobit korisnika, a ne na aktivnoj suradnji u raznim špijunskim programima.

 

Za sigurnost i privatnost podataka prema istraživanju su se najviše pobrinuli Apple, Adobe, Dropbox, Yahoo i američki telekomunikacijski operater Sonic.net te su zadovoljili svih pet navedenih kategorija.

 

Četiri od pet kategorija zadovoljili su Facebook, Twitter, Reddit, LinkedIn, Pinterest, dok su tri od pet kategorija zadovoljili Microsoft, Google, Snapchat i Tumblr. Najgore je prošla popularna IM aplikacija WhatsApp, kao i američki operater AT&T; oboje su zadovoljili u samo jednoj postavljenoj kategoriji.

 

Detaljnije informacije o ovom istraživanju možete pronaći na ukupno 74 stranice PDF dokumenta koji se nalazi na sljedećoj poveznici.

Izvor: bug.hr