Pametna ploča: modernizirajmo obrazovanje

Autor: Vedran Kovačević

Posljednjih nekoliko tjedana testirali smo StarBoard Link EZ, sustav za interaktivno prezentiranje sadržaja u kombinaciji s prijenosnim računalom i prezentacijskom bijelom pločom (whiteboard). Isprobali smo brojne mogućnosti korištenja navedenog sustava, te istestirali s kojim sve uređajima ovakav sustav može biti korišten.

Najprije ćemo ukratko opisati postavljanje i konfiguraciju sustava. Od stranica s reflektirajućim materijalom napravili smo okvir, s tim da je potrebno postaviti tri stranice, a na mjesto gdje je praznina postavlja se senzor pokreta. Senzor je moguće postaviti gore, desno ili lijevo u odnosu na okvir.

U našim testiranjima senzor je bio postavljen gore, odnosno iznad površine na kojoj se nalazio interaktivni sadržaj. Navedeni senzor na sebi ima USB utor te se on spaja direktno na računalo putem USB kabela.

Za kalibraciju sustava potreban je i projektor jer je nakon spajanja i inicijalne konfiguracije potrebno „klikati“ prstom ili olovkom po ploči na mjestima gdje se nalaze krugovi koji označavaju mjesta koja senzor koristi kao relevantne točke pri završnoj kalibraciji. Senzor bi trebao biti postavljen desetak centimetara iznad slike koju šalje projektor, dok bi oko reflektirajućih stranica trebao biti prazan prostor od 3 centimetra.

Projektor nije neophodan za daljnji rad sa ovakvim sustavom jer senzor detektira pokrete neovisno o postojanju projektora, no poželjno ga je imati na raspolaganju radi lakšeg snalaženja pri prezentaciji sadržaja.

Nakon postavljanja i kalibracije sustava, naišli smo na prvi problem – nepreciznost. Naime, s obzirom da su stranice sa reflektirajućim materijalom debljine otprilike 1 cm, senzor bi detektirao pokret i prije samog dodira sa pločom. To je stvaralo probleme pri pisanju, jer bi nakon svakog pokreta trebalo udaljiti marker na udaljenost veću od navedenih 1 cm, odnosno izvan područja reflektirajućih stranica, čime je pisanje po ploči postalo maksimalno usporeno i otežano.

Problem smo gotovo u potpunosti riješili u kombinaciji sa pleksiglasom debljine otprilike 0,5 cm koji je postavljen unutar stranica sa reflektirajućim materijalom. Na taj način je znatno smanjena udaljenost na kojoj senzor detektira pokret, te je pisanje uvelike preciznije i lakše. Također, po pleksiglasu je moguće pisati istim markerom i brisati istom spužvom kao i po bijeloj ploči.

Istestirali smo i funkcionalnost uređaja u kombinaciji s TV-om, gdje bi TV odigrao ulogu touch screena, no pojavio se već navedeni problem sa detektiranjem pokreta prije dodira samog ekrana, a i nije baš preporučljivo previše prstima dirati po ekranu TV-a bez ikakve dodatne zaštite ekrana.

Sustav dolazi uz svoje softversko rješenje koje predstavlja ploču (whiteboard) i u kojem je moguće pisanje, brisanje, crtanje raznih geometrijskih oblika, bojanje, razna matematička pomagala i slično. Program je vrlo jednostavan, u mnogočemu podsjeća na svima poznati Paint, te je maksimalno prilagođen korisnicima svih uzrasta, što podrazumijeva i djecu u vrtićima i učenike osnovnih i srednjih škola, kao i odrasle osobe.

I na kraju, kome bi ovakav sustav mogao biti koristan? Primjene su zaista razne: kao multimedijski centar, za pregled geografskih karti, reprodukcija prezentacija, u arhitekturi (pregled plana izgradnje nekog objekta), te sve slične situacije gdje je korisno nešto pokazati ili napraviti dodirom na samoj projekciji, neovisno o blizini uređaja s kojeg se taj sadržaj reproducira (laptop). Također, primjena je moguća u obrazovnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te fakultetima, gdje bi nastavnici mogli na kvalitetan i učenicima zanimljiv način predavati nastavu. Sustav bi bio koristan i u dječjim vrtićima, gdje bi djeci moglo biti zanimljivo nešto nacrtati na ploči i zatim to poslati na ispis i sačuvati kao uspomenu.

Za više informacija o ploči, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona 01 6444 448 ili razvoj@spsistemi.hr – rado ćemo odgovoriti na pitanja.