Lenovo storage: novosti i dojmovi

Autor: Vedran Kovačević

Jučer, 25.02. u Green Gold centru održana je tehnička edukacija za Lenovo Storage S2200/S3200, koju je vodio Jure Vehar. Na edukaciji smo saznali detalje o novom Lenovo storage portfelju, detaljnije informacije o tehničkim karakteristikama, i pogledati demonstraciju uživo.

U nastavku pročitajte dojmove kolege Vedrana.

Prednosti:

Ne rebuilda se cijeli disk, nego samo podaci koji su na disku, čime se znatno skraćuje vrijeme rebuildanja. Na primjer, disk od 8 TB se inače rebuilda cca 3-4 dana, neovisno o količini podataka na njemu. U ovom slučaju, vrijeme rebuilda će ovisiti o zauzetom prostoru na disku, te ako se na njemu nalazi relativno malo podataka (do 10%), rebuild traje svega par sati.

Podaci se automatski prenose na diskove koji su manje opterećeni, s ciljem da svaki disk u storageu bude jednako opterećen, što u konačnici doprinosi maksimalnoj iskorištenosti diskova i osigurava najbolje performanse storagea. Prijenos podataka vrši se svakih 5 sekundi. HDD Tiering feature je uključen u cijenu storagea, dok je za SSD Tiering potrebno kupiti dodatnu licencu.

Napajanja, kontroleri i diskovi mogu se mijenjati dok je storage upaljen bez straha od gubitka podataka ili bilo kakvih oštećenja. Kod mijenjanja kontrolera potrebno je karticu sa VSS podacima iz starog kontrolera umetnuti u novi kontroler.

Moguće je istovremeno imati iSCSI (1/10 Gbps) i Fibre Channel (8/16 Gbps). Nažalost, Lenovo S2200 ne podržava Fibre Channel 16 Gbps, već samo 8 Gbps.

Podaci su zaključani 256-bitnom enkripcijom, sve dok admin ne upiše lozinku za dekripciju – to uvelike doprinosi sigurnosti.

Nadamo se kako ćemo imati priliku detaljnije testirati storage, kako bismo Vam mogli ponuditi još cjelovitiju recenziju.