Alternativa klasičnom marketingu – LED Display

Autor: Vedran Kovačević

Zasigurno ste u posljednje vrijeme u urbanim sredinama primijetili povećan broj reklamnih ekrana na kojima se neprekidno izmjenjuju razne animacije, slike, tekstovi i video materijali. Riječ je uglavnom o vanjskim (outdoor) LED panelima, kojima se iz više razloga zamjenjuju klasične ploče i natpisi s reklamama za određenu tvrtku ili proizvod. Prvi od razloga je fleksibilnost u radu, s obzirom da je vrlo lako upravljati materijalom koji se emitira na ekranu, te se jednostavno mogu oglašavati nove akcije, dodavati novi artikli u ponudi, mijenjati cijene reklamiranih proizvoda i slično. Velika prednost ovakvih ekrana je činjenica da su napravljeni sa LED tehnologijom, koja dokazano ima poprilično malu potrošnju električne energije s obzirom na količinu svjetla koja se emitira. I dakako, LED ekrani su definitivno puno elegantnije i profesionalnije rješenje od „starinskih“ ploča, pogotovo onih koje su oštećene i izblijedile pod utjecajem vremenskih uvjeta.

SP Sistemi su, kao IT tvrtka orijentirana prema svim vrstama zahtjeva poslovnih korisnika, u svoju ponudu uvrstili i distribuciju, konfiguraciju i implementaciju vanjskih LED ekrana. Naša stručnost i osposobljenost su u kratkom roku prepoznate od strane poduzeća sa potrebom reklamiranja svojih proizvoda te smo zaprimili prve upite, a krajem listopada je izvršeno i prvo postavljanje LED panela u naselju Špansko.

 

 led2 led1

LED ekran spada u P10 razred, koji je rangiran negdje u sredini na ljestvici svih vrsta vanjskih LED ekrana što se tiče kvalitete i cijene. Idealna udaljenost od ekrana za najbolju i „najčišću“ sliku iznosi 20-ak metara, što LED ekran ovih specifikacija čini odličnim rješenjem za reklamiranje uz prometnicu ili na stambenom ili poslovnom objektu. Jedan modul LED panela je veličine 96 x 64 x 14 cm. Moguće je povezati više panela „u seriju“, te na taj način dobiti znatno veću sliku. U tom slučaju, postoji glavni panel u kojem se nalazi kontroler za upravljanje ekranom na koji se spajaju ostali paneli i pomoću njega reproduciraju zadani materijal.

LED panelom se upravlja pomoću software-a koji se zove LedArt. Program se instalira na računalo pomoću kojeg se želi omogućiti spajanje na panel. Sučelje programa izgledom i načinom rada neopisivo podsjeća na svima dobro znani  MS PowerPoint. Kreiraju se slide-ovi, a na svaki slide je moguće umetnuti sliku, animaciju, tekst i video, te kombinacije svih navedenih formata. Kontroler glavnog panela na sebi ima i audio jack, pa je moguće spojiti zvučnike na LED ekran i reproducirati zvuk iz video materijala.

Postoji više načina spajanja na LED panel:

– mrežnim kabelom direktno iz računala;

– spajanje panela mrežnim kabelom na mrežni uređaj (switch, router) i pristupanje preko računala koje se nalazi u istoj mreži kao i LED panel;

– kreiranje USB stick-a koji se umetne u kontroler, te panel sa njega kopira sadržaj za reprodukciju u svoju memoriju (buffer)

U slučaju gašenja LED ekrana (nestanak struje ili nenamjerna ljudska pogreška), pri ponovnom paljenju nastavlja se reproducirati onaj materijal koji se emitirao u trenutku gašenja jer je kontroler pohranio tu posljednju prezentaciju u svoj buffer. Ova činjenica dobiva na važnosti ako se u obzir uzme sljedeći scenarij: kreiranje boot-abilnog USB stick-a, umetanje u kontroler, paljenje LED ekrana, reprodukcija sa USB-a. Ukoliko se stick izvadi iz panela nakon početka reprodukcije, ekran nastavlja i dalje emitirati zadani materijal. Također, ako se nakon toga ugasi LED panel, nakon paljenja ponovno se iz memorije kontrolera učitava zadnja reprodukcija koja je emitirana na LED ekranu, što znači da nije potrebno ponovno kreirati USB stick i umetati ga u kontroler panela, već on automatski iz svoje memorije reproducira taj materijal. Ista stvar vrijedi i za mrežno konfigurirani LED ekran: ukoliko ne postoji potreba za izmjenom materijala koji se emitira, nakon ponovnog paljenja nije potrebno nanovo slati materijal sa računala na ekran.

Treba napomenuti da kontroler u panelu zna čitati materijale samo sa USB stick-ova koji su u FAT32 formatu. Ukoliko se na LED ekran pokuša reproducirati materijal sa USB-a koji je u NTFS formatu, kontroler će se ponašati kao da na stick-u ne postoji nikakav zapis, odnosno kao da je prazan.

Zaključno, možemo konstatirati da su vanjski LED ekrani ne samo sadašnjost, nego definitivno i budućnost reklamnog oglašavanja na javnim mjestima. Njihove brojne mogućnosti reprodukcije i jednostavna upravljivost čine ih idealnim rješenjima za tvrtke koje žele promovirati i reklamirati svoj rad i proizvode na moderan i efikasan način.