Izbor odgovorajućeg poslovnog rješenja može biti dug, kompliciran i na kraju vrlo skup proces ukoliko ne izaberemo najoptimalnije rješenje za potrebe našeg poslovanja.

Hrvatsko tržište proizvođača poslovnih programskih rješenja je iznimno bogato. U 2011. godini u Hrvatskoj je bilo više od 2100 proizvođača softvera. Upravo radi tako široke ponude i raznolikosti rješenja postavlja se pitanje kako pravilno odabrati rješenje te postići optimalne troškove implementacije i održavanja softvera. Pretpostavka da je sama cijena programskog rješenja dobar pokazatelj ukupnih troškova u ovom slučaju nikako ne stoji. Ukupan TCO (Total Cost of Ownership) može probiti sve zadane budžete ako nakon početka rada u poslovnom sustavu shvatimo da je naknadni proces prilagodbe, čak i po „najjednostavnijim“ zahtjevima korisnika (npr podešenja matičnih podataka, izgleda dokumenata i sl.), dugotrajan proces koji eksponencijalno povećava ukupnu cijenu implementacije.

Nevezano za poslovnu namjenu (ERP, MRP, CRM, BI, specijalizirane aplikacije…) za koju želimo odabrati poslovno rješenje, moramo uzeti u obzir čimbenike koji utječu na samu cijenu projekta :

 1. Samu cijenu programskog rješenja i/ili njegovih modula
 2. Način licenciranja i održavanja
 3. Tehničke zahtjeve
 4. Mogućnosti prilagodbe
 5. Procijenjeno trajanje implementacije

Ovo su samo neki od važnijih čimbenika koji utječu na cijenu, a uz to svakako treba spomenuti i promjenu dosadašnjih poslovnih procesa ukoliko se radi o implementaciji ERP rješenja sa definiranom vlastitom poslovnom logikom. Prilagodba poslovnih procesa radi ispravne evidencije u poslovnom sustavu ne mora nužno iste i unaprijediti. Odabrani ponuđač rješenja, pa čak i odgovorne osobe za implementaciju u tvrtki, često nemaju cjelovitu sliku o svim detaljima poslovnih procesa te često pogrešno inzistiraju na „krutoj“ definiciji procesa iz poslovnog sustava. Takav pristup obično rezultira povećanjem potrebnog vremena za obavljanje posla, slabiju involviranost zaposlenika te na kraju i nezadovoljstvo korisnika rješenja. Zaključak je da se izmjene poslovnih procesa ne smiju raditi „prisilno“ – bez sagledavanja kompletnog utjecaja na poslovanje tvrtke. Standardiziranje poslovnih procesa je pozitivan učinak ERP rješenja, ali samo pod uvjetom da se tvrtka i sama pridržava (ili planira pridržavati) istih standarda. Također, moramo uzeti u obzir da se odabirom poslovnog rješenja sa strogom poslovnom logikom nemamo velike mogućnosti prilagodbe istih.

Budite spremni na kompromis, ali nikako na vlastitu štetu.

Smjernice koje mogu pomoći kod odabira rješenja :

 • Postavite kriterije po prioritetima. Ocjenjujte rješenja prema tome.
 • Raspitajte se o troškovima implementacije – naknadnih prilagodbi, dodatnih edukacija, održavanja…
 • Proučite reference ponuđača te kontaktirajte postojeće klijente ako ste u mogućnosti kako bi saznali njihova iskustva
 • Integracija ili diverzifikacija rješenja. Koji model i zašto?

Kontaktirajući ponuđače poslovnog rješenja, redovito ćete se susrest sa uobičajnim prodajnim metodama koje se koriste. Prezentirat će Vam se sve pozitivne strane ponuđenog rješenja, a prešućivati sve mane ili nelogičnosti koje obično saznate tek nakon početka korištenja, a tada je prekasno. Odabir neodgovarajućeg poslovnog rješenja je vrlo skupa pogreška.

Kako Vam SP Sistemi mogu pomoći kod odabira?

 • Imamo višegodišnje iskustvo sa implementacijom poslovnih rješenja raznih namjena i proizvođača (ERP, BI, CRM, specijalizirane aplikacije…)
 • Neovisna analiza Vaših potreba prema prioritetima
 • Štedimo Vam vrijeme filtrirajući ponuđena namjenska rješenja
 • Dogovaramo prezentacije odabranih rješenja, omogućavamo isprobavanje proizvoda prije odluke
 • Detaljno Vas informiramo o načinima licenciranja, trajanju implementacije, mogućnostima edukacija
 • Rješavamo Vas brige o tzv „skrivenim troškovima“ tijekom i nakon implementacije
 • Analiziramo reference ponuđača rješenja i dosadašnja iskustva korisnika
 • Surađujemo sa vodećim ponuđačima poslovnih rješenja

Osigurajte optimalno rješenje za Vaše poslovanje.

Fotolia_14209430_Subscription_L

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close