Uskoro će i korisnici Windowsa 10 Home imati mogućnost pauziranja nadogradnji

Microsoft je s Windows-ima 10 donio i jednu novinu – nemogućnost blokiranja preuzimanja, te potom i instalacija zakrpi i nadogradnji. Iako je ovaj dio mnogim korisnicima zasmetao, jer im je Microsoft time oduzeo kontrolu nad vlastitim računalima, donekle je i razumljiv.

Podsjetimo, tijekom godina se Microsoftu dosta prigovaralo zbog nesigurnosti njegovog operacijskog sustava. Istine radi, treba navesti i kako je dio korisnika sam kriv za takvu reputaciju zbog upornog odbijanja instaliranja zakrpi, što zbog piratskih Windowsa, što zbog uvjerenja kako im računala zbog zakrpi rade sve sporije. Takva su nezakrpana računala ostala podložna virusima i drugom štetnom softveru, čime je i stečena neslavna reputacija o Windowsima kao nesigurnima.

Dodatno ulje na vatru godinama su dolijevali i poklonici Linuxa i Mac OS-a, koji su također godinama slavodobitno naglašavali kako na njihovim OS-ovima nema virusa i sigurnosnih propusta, sve dok isti nisu otkriveni u onom trenutku kada su postali imalo zanimljiviji hakerima i „proizvođačima“ virusa. No, šteta je već bila učinjena i Microsoft je morao poduzeti nešto po tom pitanju, te je jednostavno odlučio da više neće korisnicima prepuštati odluku kada će, i hoće li uopće, instalirati nadogradnje na svoja računala.

Korisnici tu odluku nisu najbolje primili, pogotovo kada im se u počecima Windowsa 10 znalo dogoditi da im se računalo samo od sebe resetira kako bi instalirao nove zakrpe i druge nadogradnje. Korisnici su na taj način znali izgubiti dokumente na kojima su radili, profesionalni igrači bili bi naprasno izbačeni iz aktivnih igara i sl.

Nakon brojnog negodovanja, Microsoft je odlučio malčice popustiti, te je omogućio prolongiranje instalacije za kasnije, no samo korisnicima Professional i drugih poslovno edukativnih inačica Windowsa 10. Kućni korisnici koji su mahom koristili Windows 10 Home ostali su tako kratkih rukava i morali su, htjeli oni to ili ne, pristati na redovno ažuriranje Windowsa.

No, Microsoft je ponovno popustio, ne previše, ali dovoljno da će uskoro i korisnici Windowsa 10 Home imati mogućnost odgađanja instaliranja nadogradnji. Korisnici koji na svojim računalima imaju instaliranu Insidersku inačicu Windowsa 10 – 19H1, primijetili su novu opciju – “Pause updates for 7 days”.

Kako joj samo ime kaže, ista će omogućiti korisnicima da odgode instalaciju zakrpi i nadogradnji za do sedam dana. Nije puno, ali i to je početak. Opcija se nalazi u Settings panelu pod Updates & Security. Istu opciju će moći koristiti i korisnici ostalih inačica, s tim da će oni imati duži period odgode, do 35 dana.

 

Izvor: https://www.bug.hr/