Trošak za spašavanje datoteka od ransomware-a raste kako napadi postaju sofisticiraniji

Hakeri nastavljaju koristiti ransomware u sve većem broju slučajeva jer to im itekako odgovara i ide od ruke, što pokazuju dosadašnje brojke iz 2019., u kojoj se broj takvih napada skoro pa udvostručio u odnosu na posljednja tri mjeseca iz 2018. godine.

Konkretnije, Coveware u svom izvještaju pokazuje da su u prosjeku organizacije kroz prvi kvartal ove godine isplatile za ransomware 12 762 američka dolara, u odnosu na 6733 dolara iz posljednjeg kvartala prošle godine. A najviše se to može zahvaliti opasnim Ryuk, Bitpaymer i Dharma napadima. Primjerice, u prosjeku je Ryuk koštao svoje žrtve 286557 dolara.

Ujedno, problem s ransoware-ima jest što se onemogući korištenje softvera žrtvama koje su napadnute. Riječ je o prosječno 7,3 dana u odnosu na 6,2 dana iz 2018. Sve to utječe na organizacije, koje ne samo da ostaju bez novca, već ga gube još zbog vremena u kojem nemaju priliku baviti se svojim poslom kroz softver koji im je za to neophodan.

Inače, ransomware se u pravilu ponaša slično poput računalnih crva ili trojanskih konja, koristeći neku ranjivost kako bi se sami proširili mrežom i instalirali na korisnička računala ili se pretvarajući da su korisni programi, često putem filesharing ili peer-to-peer servisa, kako bi ih korisnici sami instalirali na svoja računala. Nakon infekcije, ovi će maliciozni programi pri prvom pokretanju pokušati kriptirati korisničke podatke, pokušati ograničiti pristup Windows-ima, modificirati particijsku tablicu ili MBR (master boot record) diska s operativnim sustavom ili korisnikovim podacima.

Također, ako gledamo posljednje poznate brojke za cijelu godinu o ukupnoj ransomware šteti, a to su one iz 2017., riječ je o pet milijardi dolara. Stoga, vrijeme je da se organizacije i pojedinci bolje zaštite, a to se u ovom slučaju može ponajprije edukacijom. Ne klikati na e-mail osoba koje ne znate, ne klikati na neprovjerene linkove i oglase. To će već u startu  spriječiti veliku većinu ransomware napada. Nažalost, te upute malo tko sluša i čini se da će 2019. biti još unosnija za cyber kriminalce.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/