Top 8 najzanimljivijih novosti listopadske nadogradnje Windows-a 10

Microsoft je ovih dana objavio kako se Windows 10 nalazi na više od 700 milijuna uređaja. Ako ste i vi jedan od korisnika, onda imamo dobru vijest za vas – Microsoft je pustio u opticaj drugu ovogodišnju veliku nadogradnju za Windows 10 – October 2018 Update.

Iako je naziv nadogradnje dosta jednostavan, October 2018 Update uz uobičajene ispravke bugova i poliranje performansi, donosi i dosta zanimljivih novosti. Jedna od bitnih je konačna upotreba strojnog učenja kod preuzimanja novih nadogradnji. Nakon što svoje Windowse 10 nadogradite na October 2018 Update, ne bi vam se više trebalo događati da vam Windowsi sami od sebe odluče instalirati neku nadogradnju ili još gore, da vam sami od sebe dok ste usred posla resetiraju računalo.

Potonji scenarij u počecima Windowsa 10 i nije bio toliko rijedak. Sjetimo se samo profesionalnog igrača Erika Floma kojemu se računalo usred sesije samo od sebe resetiralo kako bi instaliralo nove nadogradnje za Windowse 10. Dakako, rezultat toga je bilo naprasno izbacivanje iz igre i gubitak digitalnog života. Ne ponovilo se.

Your Phone

Microsoft ovom nadogradnjom donosi i novu aplikacijuYour Phone, čiji naziv govori sam za sebe. Pomoću ove aplikacije moći ćete komunicirati sa svojim mobitelima na Android ili iOS platformi. Moći ćete sinkronizirati SMS poruke i fotografije između računala i mobitela. Ovo bi moglo biti posebno zgodno ako radite na nekom dokumentu i zatrebate neku fotografiju, skenirani dokument ili tablicu. Dovoljno je samo fotografirati ono što vam je potrebno i kroz par trenutaka možete to ubaciti u dokument na kojem radite.

Ako niste vični malim tipkovnicama i tipkanju s palčevima, svidjet će vam se mogućnost slanja i primanja SMS poruka putem aplikacije Your Phone. No, za sada je ova značajka samo podržana na mobitele s Androidom (7.0+), podrška za iOS stići će nešto kasnije.

Razlog tomu je što iOS ima ograničen pristup SMS porukama pa je ovu značajku nešto teže implementirati, ali kako Microsoft-ovci kažu – rade na tome.

Cloud Clipboard – međuspremnik u oblaku

Druga dobra stvar koja je stigla s October 2018 Update-om je oblačni međuspremnik ili jednostavnije Cloud Clipboard. Kako mu samo ime kaže, ova značajka vam omogućava da nešto kopirate na svom poslovnom računalu, a zalijepite na kućnom računalu ili tabletu i obratno. Jedini je preduvjet da na svim tim uređajima imate Windows 10 i spojeni ste na Internet. Nakon što dotičnu opciju uključite, pristup međuspremniku između svih vaših uređaja odvija se preko tipkovničke kratice – Windows + V.

Jedna od daljnjih Microsoftovih planova je da Cloud Clipboard postane dostupan i kroz virtualnu tipkovnicu SwiftKey, što će vam omogućiti korištenje oblačnog međuspremnika između mobitela i računala.

Tamne teme, Edge, HDR i Ray-Tracing

Mnoge će obradovati dodavanje tamnih tema, koje se sada mogu primjeniti i na File Explorer, čime sve skupa izgleda vrlo skladno i baš dobro.

Microsoft je poradio i na svom Internet pregledniku Edge-u. Od sada je moguće onemogućiti da se uz video automatski pokreće i zvuk. Zatim tu su manji kozmetički zahvati – ljepši tabovi i novi efekti.

Kad smo već kod ljepote i efekata, spomenimo kako je Microsoft poradio na boljoj podršci za HDR u Windows-ima 10. Sada je jednostavnije postaviti HDR, a Microsoft se pobrinuo da dotični bude i omogućen za aplikacije i igre koje ga podržavaju. Microsoft je dodao i podršku za Ray-Tracing na Nvidi-jinim grafičkim karticama. No, od potonjeg ćete imati koristi jedino ako imate koju od novih RTX 2080 ili RTX 2080 Ti grafičkih kartica.

Search Preview

Windowsi 10 sa zadnjom nadogradnjom dobili su i poboljšani Search, odnosno dobili su Search Preview značajku. Uporaba iste je vrlo jednostavna – potrebno je u taskbaru kliknuti na ikonu povećala i u adresnu traku početi unositi primjerice nazive dokumenata ili aplikacija koje vas zanimaju.

Od sada će se unutar start izbornika pojavljivati dodatni panel u kojemu će biti moguće vidjet pregled traženog i po želji pokrenuti pronađeni dokument ili aplikaciju.

Timeline koji je svjetlo dana najprije ugledao na Windowsima 10 proširio se i na mobilne telefone. Preduvjet je da imate instaliran Microsoft Launcher. Aplikacija Microsoft TO-DO dobila je mogućnost unosa putem digitalne olovke.

 

Screen Sketch se osamostalio

Korisnici koji često snimaju zaslon (screenshotove) došli su također na svoje. October 2018 Update osamostalio je Screen Sketch koji je do nedavno bio dio paketa Windows Ink, a sada je samostalni alat. Aktivira se pritiskom na tipke Windows + Shift + S. Potom se na gornjoj strani zaslona pojavljuje traka s tri opcije – Rectangular Clip, Freeform Clip i Fullscreen Clip koje nam omogućavaju hvatanje dijela sadržaja na zaslonu ili pak cijelog. Tako uhvaćeni materijal sprema se u međuspremniku odakle ga možete prije slanja dalje, editirati, dopisati koju riječ na njega ili zaokruživanjem pojedinih dijelova istaknuti njihovu važnost.

Task Manager prati potrošnju baterija

Task Manager je također poboljšan – od sada prikazuje i podatak koliko koja aplikacija utječe na bateriju u prijenosnim uređajima. Sada je lako vidjeti koja crpi previše energije i ugasiti ju kako bi produžili autonomiju prijenosnika u slučajevima kada vam utičnica nije blizu.

Poboljšan i Game Bar

Igrači će cijeniti poboljšanja koja je dobio Game Bar – prikaz opterećenja CPU-a i GPU-a te prikaz prosječnog fps-a. Dodatno su poboljšane i audio kontrole.

Određivanje veličine fonta

Windowsi 10 sada omogućavaju povećavanje veličine fonta kroz cijeli sustav, od File Explorera preko Desktopa pa sve do Startnog izbornika. Zahvaljujući tome, osobe slabijeg vida moći će se lakše snalaziti unutar Windowsa 10.

Novosti ima još, a sve ih možete proučiti na Microsoftovom službenom blogu. Nadogradnju je već moguće preuzeti pokretanjem opcije Update unutar Settingsa ili preuzimanjem posebne aplikacije koja će se pobrinuti za preuzimanje i instalaciju October 2018 Update-a. Ako postavljate novo računalo ili staro od nule, bolja vam je opcija preuzeti gotovu ISO sliku koja već sadrži October 2018 Update, za što vam je potreban MediaCreationTool1809. Ako vam se žuri s nadogradnjom, a ne da vam se instalirati ju ručno – ne brinite dobit ćete ju vrlo skoro, već idućeg utorka unutar Tuesday patch-a.

 

Izvor: https://www.bug.hr/