Stigao Microsoft Chromium Edge za Windows 10

Microsoft je krajem prošle godine najavio da će njegov internetski preglednik Edge prijeći na Chromium, i to se upravo događa. Od prije par dana moguće je preuzeti Microsoft Chromium Edge za Windows 10 operativni sustav. Zanimljivost je da ne treba biti “insajder”, a u ovom trenutku se održavaju dva kanala za browser – Dev kanal i Canary kanal. Oba redovito dobivaju sve potrebne nadopune.

Sami preglednik prilagođen je izgledu Windows 10 operativnog sustava i ne odudara previše od Edge-a. Ali, istovremeno, nudi i neke od ikonica koje su specifične za Chrome internetski preglednik. Dakle, Microsoft je pazio da ipak sami temelji njegove ideje browser-a ostanu netaknuti, ali da on bude privlačan korisnicima naviknutim na najpopularniji internetski preglednik danas – Chrome.

Inače, Microsoft je odustao od Edge-a kakav smo znali otkako je Windows 10 ugledao svjetlo dana 29. srpnja 2015. godine jer jednostavno nije mogao učiniti iskorak na tržištu. S obzirom da nije uspio postati popularniji kod korisnika, stvarao je troškove i ni na koji način nije doprinosio kompaniji. Dapače, u prosincu prošle godine zabilježena je još lošija situacija nego u mjesecima prije toga, pa je aktivnih korisnika bilo tek 3,86 posto na mjesečnoj razini.

Stoga, bilo je logično nešto promijeniti. I Chromium nije slučajno jer Microsoftu odgovara da ipak najbitniji dio posla obavi netko drugo. Nebitno što je to konkurent, barem u ovom slučaju. Jer, dok Edge može gledati na Chrome kao konkurenciju, obrnuto ne vrijedi, pa promatrati kako internetski preglednik tone u sivilo nije imalo nikakvog smisla i Microsoft se dao u ruke onih koji znaju što rade i onih koji su se dokazali. Jeftinije, praktičnije i funkcionalnije. Dakle, Edge je i službeno dio “Chromium obitelji”, a uskoro bismo svi mogli isprobati istinsku betu.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/