Samo polovica žrtava došla do svojih podataka nakon infekcije ransomware-om

Marketinška tvrtka CyberEdge Group provela je istraživanje na uzorku od 1200 stručnjaka za IT sigurnost u 17 zemalja svijeta na temu njihova iskustva s infekcijom ransomware-om.

U istraživanju se ističe da je samo polovica žrtava infekcije ransomware-om, nakon što je platila otkupninu, zaista uspjela doći do svojih podataka. Infekciju ransomware-om tijekom 2017. godine doživjelo je 55% ispitanika (u odnosu na 61% ispitanika koji su infekciju ransomware-om doživjeli tijekom 2016. godine).

Od ukupnog broja ispitanika koji su doživjeli infekciju ransomware-om, njih 61,3% odbilo je platiti otkupninu, njih 8% je zauvijek izgubilo podatke, dok je njih 53,3% uspjelo doći do svojih podataka bilo putem backupa ili putem alata za dekripciju datoteka pogođenih ransomware-om.

Od 38,7% ispitanika koji su se ipak odlučili na plaćanje otkupnine, njih 19,1% uspjelo je vratiti svoje datoteke putem alata za dekripciju koje su im dali sami napadači, dok je ostatak (19,6%) zauvijek izgubio svoje podatke. U tom slučaju, napadači su dali loše alate koji nisu pružili očekivane rezultate ili uopće nisu pružili nikakve upute za dekripciju datoteka nakon što su primili traženi iznos otkupnine.

Ukupno, 27,6% žrtava ransomware-a izgubile su svoje podatke bilo da su platili ili nisu zatraženu otkupninu. Još neki od podataka koji se ističu u istraživanju su da je tijekom prošle godine 55% organizacija bilo žrtvom ransomware-a te 77% mrežne infrastrukture (prvi pad napada u posljednjih pet godina), a tipična količina budžeta koja se ulaže u poslovnom svijetu u ime računalne sigurnosti je 12%. A tu je i kroničan nedostatak kvalificiranog osoblja.

Izvor: https://www.bug.hr/