Pokojni vlasnik mjenjačnice kriptovaluta za sobom ostavio prazne račune, sumnja se je li doista umro

Prošloga mjeseca kripto-zajednicom se proširila vijest kako je vlasnik kanadske mjenjačnice kriptovaluta QuadrigaCX preminuo u misterioznim okolnostima i za sobom ostavio kriptirani laptop na kojem su bili podaci za pristup hladnom trezoru te kompanije. Kako se tada vjerovalo, u ovom je spremištu bilo oko 190 milijuna dolara u raznim kriptovalutama, koji su bili vlasništvo oko 115.000 klijenata ove mjenjačnice – i činilo se kako je cjelokupni iznos zauvijek ostao zaključan u digitalnom sefu.

No, priča je dobila i nastavak. Ubrzo po objavi vijesti o smrti Gerryja Cottena pojavili su se oni koji sumnjaju u cijelu priču. Cotten je, naime, preminuo u Indiji, i to u regiji poznatoj po lakom lažiranju potvrda o smrti. Stoga, nije čudo da se proširila priča da je vlasnik mjenjačnice “ispario” s velikim bogatstvom.

Naravno, oko ovog je slučaja pokrenuta i istraga za koju je sud angažirao konzultantsku kompaniju Ernst & Young. Njihovi su istražitelji nedavno uspjeli doći do čak šest “hladnih” offline spremišta u kojima je QuadrigaCX skladištila kriptovalute i zatekla ih – potpuno prazne. Osim toga, istraga je pokazala i da je pokojni (ili možda “pokojni”) Cotten imao čak 14 korisničkih računa i brojne aliase na platformi svoje mjenjačnice, koji su redom bilježili sumnjive transakcije.

Po sada dostupnim podacima, čini se kako kripto-imovina nikada i nije bila pohranjena u hladne trezore, već da je razmještana po walletima na drugim mjenjačnicama. Jedna od njih je i Kraken, mjenjačnica koju su istražitelji već posjetili, a čiji je šef sada raspisao i nagradu od 100.000 dolara za bilo kakvu korisnu informaciju o nestaloj imovini Quadrige. U istragu se nedavno uključio i FBI, postalo je bjelodano da je Cottenov partner pri osnivanju mjenjačnice bio ranije osuđivani kriminalac i prevarant Michael Patryn, a priča postaje sve zamršenija i zanimljivija.

Spomenimo i da je tijekom veljače u nedostupnim Cottenovim hladnim walletima “slučajno” završilo i gotovo pola milijuna dolara u bitcoinima koje je netko iz Quadrige tamo prebacio. Ernst & Young se do sada uspio domoći oko 24,7 milijuna dolara, a očekuju još 5,8 milijuna gotovine koja je kolala računima ove mjenjačnice, a istraga se nastavlja.

 

Izvor: https://www.bug.hr/