Malware nikad nije bio napredniji i kreativniji

Cyber kriminal nikad nije bio na višim razinama nego u ovim trenucima jer osim osobnih računala i laptopa počeli su napadi na tablete, pametne telefone i phablete, što je „lošim momcima“ dalo potpuno nove i neistražene prostore za zagorčavanje života korisnicima i onima u industriji koji se bave zaštitom.

Naime, trenutno su kreativniji, opasniji i nepredvidljiviji nego ikad, a napadaju koristeći se metodama kao phishing, ransomware, scareware, grayware i sve ostalo što zapravo korisnici preuzimaju sami. I to je ono najgore u cijeloj priči, ono što zabrinjava i što cyber kriminalu “daje krila”. Naime, otkrili su način kako se “sakriti” u popularne aplikacije, koje se mogu igrati na mobilnim uređajima, ali i na računalima putem Facebooka.

Korisnicima se nude razni načini kako varati u igri ili kako zaobići plaćanje i kad nasjednu na tako nešto, malware je na uređaju i nakon toga u najboljem slučaju treba očistiti uređaj, a u najgorem slučaju će doći do veće financijske štete.

– Otkrili smo alarmantan podatak, a on glasi da su korisnici sami preuzeli pola milijuna malwarea samo kroz popularne igre kao Minecraft i Dubsmash. Najčešće se od korisnika traži da se “ulogiraju putem Facebooka” i kad ostave svoje podatke nisu ni svjesni da netko drugi svime upravlja. A da biste se riješili napasti često je potrebno poslušati što napadač traži, a to je novac u zamjenu za vraćanje korisničkog računa i svih podataka – rekao je Robert Lipovsky, lider istraživačkog tima u kompaniji ESET, zaduženoj za zaštitu.

Naglasio je Lipovsky i da je 77 posto napada na korisnike Android operativnog sustava na području Sjedinjenih Američkih Država, što je logično jer oni najviše novca troše na aplikacije, najviše ih preuzimaju i koriste.

Zbog svega ovog okupljaju se vodeći ljudi u industriji, neovisno o tome stoje li iza kompanija za zaštitu. Tu se misli na Microsoft, Google, Facebook, Twitter… i svi zajedno traže rješenja. Jasno je u cijeloj priči, Android je najvećim problemima zbog svoje otvorenosti pa se aplikacije i nepoćudni sadržaj može preuzimati bez potrebnih dozvola, što na iOS nije slučaj.

Samo, kreativnost onih iza silnih napada jest u tome da se veže uz Facebook, a tu društvenu mrežu koriste apsolutno svi, neovisno o kojoj platformi bilo riječ. Zato ne trebaju čuditi Microsoftovi podaci. Na 288,4 milijuna računala koje imaju Windows operativni sustav su zabilježili 3,4 posto malware napada.

Izvor: ICTBusiness.info